В Одесі через атаку РФ зазнав пошкоджень музей козацтва

Під час російської атаки дронами на Одесу в ніч на 10 лютого зазнало пошкоджень приміщення Музею історії розвитку українського козацтва.

Про це повідомив директор установи Сергій Шпак.

«Після нічної атаки шахедів у нас в музеї історії розвитку українського козацтва в центральній залі впала частина стелі, а та що залишилась — аварійно нависла. Під загрозою функціонування унікальної колекції музею. Необхідний терміновий ремонт», — написав Шпак на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, приблизна сума ремонту стелі складе близько 40 000 гривень. Шпак закликав допомогти музею, адже установа є громадською та існує завдяки пожертвуванням.

Музей створила громадська організація «Чорноморський округ. Козацтво Запорозьке». За даними Музейного порталу, музей розташований в Одесі у відреставрованій будівлі XIX століття. В музеї зібрано понад тисячу цінних експонатів, що розкривають історію розвитку козацтва в Україні.

Експозиційна площа музею складає 120 квадратних метрів. Тут відкрита постійна експозиція з діорамами, макетами козацьких суден, скульптурами та живописом. Музей має також унікальну колекцію козацьких костюмів і регулярно організовує тематичні виставки, присвячені різним аспектам історії козацтва.

Крім того, як сказано на сайті установи, музей веде науково-дослідницьку роботу, вивчає історію населених пунктів Одеської області, збирає експонати й документальні матеріали з історії краю, вивчає культурні традиції козаків, записує зразки усної народної творчості, обряди, пісні, проводить історичні реконструкції козацьких обрядів та свят. Свою діяльність в музеї здійснює і організація «Чорноморське козацьке з’єднання», проводить репетиції хор «Покрова».

Читайте також:
Нічна атака “шахедами”: в Одесі пошкоджено багатоповерхівку і навчальний заклад. У Миколаєві горіли підприємство і будинок, а на Вінниччині – об’єкт інфраструктури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна