Президентка Угорщини подала у відставку після резонансного скандалу: у чому справа

Президент Угорщини Каталін Новак оголосила про свою відставку з займаної посади. Це сталося після того, як її рішення помилувати чоловіка, засудженого у справі про сексуальне насильство в дитбудинку, викликало значний суспільний резонанс.

Про це повідомляє видання Index 10 лютого.

Новак визнала, що допустилась помилки та вибачилась.

“Я ухвалила доброзичливе рішення, яке викликало збентеження та занепокоєння у багатьох. Зрозуміло, що вони чекають пояснень. Право на помилування є чи не найделікатнішим з усіх, адже життя людини має вирішуватися на основі заяви про помилування та наявної інформації.

Я зробила помилку. Рішення про помилування і відсутність обґрунтування могли викликати сумніви. Тут немає і не може бути сумнівів. Я б ніколи не помилувала нікого, хто жорстоко поводиться з дітьми. Захист дітей – це наш спільний обов’язок”, – заявила вона Новак у відеозверненні.

Та додала, що як угорка очікує від нового президента, що він не буде робити помилок, а якщо зробить, то візьме на себе відповідальність, навіть пішовши у відставку з посади.

“Я прошу вибачення у тих, кого я образила, і у всіх жертв, які могли відчути, що я не підтримала їх. Я була, є і завжди буду за захисті дітей і сімей”, – наголосила вона.

Згідно з законодавством Угорщини, нового очільника держави має обрати парламент протягом 30 днів після припинення повноважень чинної президентки.

Що передувало

Скандал, що розгорівся, пов’язаний із рішенням Каталін Новак помилувати близько 20 людей у квітні 2023 року, напередодні візиту Папи Римського в Угорщину.

Серед помилуваних виявився заступник директора дитячого будинку, який допомагав приховувати злочини колишньому директору, засудженому за сексуальне насильство над кількома неповнолітніми хлопчиками у 2004-2016 роках.

Читайте також:
Суперечка з Угорщиною щодо нацменшин може бути вирішена: Кулеба анонсував кроки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна