У Києві перейменували Повітрофлотський проспект

Київрада підтримала перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Повітряних Сил.

Про це повідомив мер міста Віталій Кличко у четвер, 8 лютого.

Перейменувати цей проспект хотіли ще в 2015-му, через рік після початку російського вторгнення в Крим, Донецьку і Луганську область.

Тоді Кличко пропонував дати назву на честь убитого російського політика Бориса Нємцова.

Після початку повномасштабної війни зміну назви почали обговорювати активніше, але не було консенсусу щодо нових варіантів.

Для того, щоб обрати нову назву, декілька разів проводили опитування киян. Під час другого, що тривав до початку грудня, для проспекту було сім варіантів: проспект Повітряних Сил, Михайла Беркоса (художник-пейзажист), Джеральда Форда (38-ий президент США), Франкліна Рузвельта (32-ий президент США), Сергія Бібікова (археолог, доктор історичних наук) і Євросоюзу.

У лютому 2023 з ініціативою перейменувати на проспект Євросоюзу виступив ексміністр закордонних справ Огризко. Однак деякі кияни виступили проти цього і зареєстрували петицію, щоб взагалі не перейменовувати проспект.

У травні в додатку “Київ цифровий” провели голосування, і переміг варіант “Повітрянофлотський”. Але Київрада голосування за цю назву провалила. У результаті мер Віталій Кличко вніс до Київради проєкт рішення щодо перейменування на проспект ЄС.

У відповідь на це кияни створили петицію з закликом перейменувати на проспект Повітряних Сил, яка набрала майже удвічі більше голосів, ніж петиція із закликом відмовитися від зміни назви.

Читайте також:
КМВА підтримала перейменування Повітрофлотського проспекту на честь Повітряних сил

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна