“Трубу Медведчука” остаточно повернули у держвласність України

Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу “Самара – Західний напрямок”, яку ще називають “трубою Медведчука”.

Про це 1 лютого повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

Нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти у державну власність. Однак багато років його використовувала російська компанія “Транснєфтєпродукт”.

З 2011 року ФДМУ намагався повернути “трубу Медведчука” у державу власність. У 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За його результатами, Вищий антикорупційний суд заарештував актив. З 2021 року він знаходиться в управлінні АТ “Укртранснафта”.

2021 року Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області з проханням визнати за державою право власності на трубопровід.

“У червні 2023 року суд став на бік Фонду. А вчора Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. Таким чином Україна відстояла своє право на це майно”, – додав Коваль.

Нині триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Читайте також:
Суд у Хорватії вирішив передати Україні яхту Медведчука
“Трубу Медведчука” повернули у держвласність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна