ЄС готується припинити транзит російського газу через Україну, – Bloomberg

Європейський Союз не розраховує на продовження угоди щодо транспортування російського газу через Україну. Термін дії цього контракту закінчується наприкінці 2024 року.

Про це 26 січня пише Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з обговореннями.

Єврокомісія аргументує це тим, що навіть країни, які найбільше залежать від російських поставок, такі як Австрія і Словаччина, зможуть знайти альтернативні джерела постачання у разі припинення поставок.

У статті зазначається, що Єврокомісія провела попередній аналіз потенційних сценаріїв унаслідок припинення угоди про транзит газу, включно з моделюванням пропускної здатності інших з’єднань, як-от “Турецький потік”, щоб допомогти компенсувати можливий дефіцит.

За словами співрозмовників, Єврокомісія обговорить це питання з країнами-членами в лютому, перш ніж офіційно представити план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня.

Один із співрозмовників визнав, що для країн і компаній, які мають контракти на період після 2024 року, все ще можуть існувати способи забезпечити постачання газу через Україну.

Один із варіантів – постачання Росією газу до українського кордону, а потім укладання суб’єктом ЄС угоди з оператором транспортної системи України про транспортування палива до Австрії, Словаччини чи Чехії.

Цього тижня Київ заперечив, що готовий переглянути транзитну угоду з Росією після того, як Роберт Фіцо, прем’єр-міністр Словаччини, заявив про таку можливість.

Україна все ще залишається ключовим маршрутом транспортування газу, навіть попри те, що з травня 2022 року фактичні потоки транзитного трубопроводу становлять менше 40% від законтрактованих обсягів.

Навіть без нової угоди існує ймовірність того, що “Газпром” збереже постачання для бажаючих покупців з ЄС, забронювавши короткострокові потужності в Україні. Це варіант, яким російська компанія може скористатися через аукціони потужностей.

Читайте також:
Bloomberg: РФ у 2023-му імпортувала мікросхеми з США та ЄС на понад $1 млрд, попри санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна