Прокуратура почала слідство щодо погроз журналістові-розслідувачу Юрію Ніколову

Дарницьке управління поліції розслідує справу про погрози журналістові-розслідувачу, редактору “Наших грошей” Юрію Ніколову.

Про це повідомила Київська міська прокуратура в п’ятницю, 19 січня.

За її процесуального керівництва відкрили кримінальне провадження за фактом впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню професійних обов’язків та переслідування у зв’язку з професійною діяльністю (ч. 2 ст. 171 КК України).

За даними слідства, 15 січня група осіб прибула до багатоквартирного будинку в Дарницькому районі. Перебуваючи на міжквартирному ходовому майданчику біля квартири журналіста, зловмисники вчиняли протиправні дії, зазначили в прокуратурі.

Наразі правоохоронні органи встановлюють коло причетних осіб.

Контекст

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов (автор розслідування “яйця МОУ по 17 грн”) заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував анонімний телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили провладні телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов’язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

Ніколов в ефірі телемарафону визнав, що має проблеми з військовим обліком.

Читайте також:
ІМІ вимагає від влади відреагувати на тиск на журналістів-розслідувачів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.