ІМІ вимагає від влади відреагувати на тиск на журналістів-розслідувачів

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на тиск на журналістів – так вона прокоментувала медійній події щодо розслідувача Юрій Ніколова та працівників видання Bihus.Info.

“Якщо сьогодні до вечора не буде жорсткої реакції влади на системний тиск на журналістів, буде дуже і дуже погано для України як для демократичної держави. Вчора – атака на розслідувача “Наших грошей” Юрія Ніколова, сьогодні – на Bihus.Info. До того був системний тиск на “Детектор медіа” і Севгіль Мусаєву, “Бабель” та інші медіа”, – заявила керівниця ІМІ у соцмережі.

За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження і запис прихованого відео неприпустимі в демократичній країні.

“І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце”, – зазначила директорка ІМІ.

Контекст

16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Оприлюднений на каналі “Народна правда” ролик містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту щодо придбання наркотиків та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному корпоративі у заміському комплексі біля Києва, де учасники проєкту вживають ці речовини.

Співробітників Bihus.Info прослуховували та стежили за ними щонайменше декілька місяців. Хто саме може стояти за цим, команда проєкту зараз зʼясовує, заявив редактор Bihus.Info Максим Опанасенко.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов (автор розслідування “яйця МОУ по 17 грн”) заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував анонімний телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили провладні телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов’язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

Ніколов в ефірі телемарафону визнав, що має проблеми з військовим обліком.

Інститут масової інформації (ІМІ) — медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень у зону бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року.

Читайте також:
Верховна Рада призначила нового голову комітету з питань свободи слова: хто замінить скандальних Шуфрича і Брагаря


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна