Судитимуть шістьох військовослужбовців РФ, які розстріляли родину з двома дітьми на Житомирській трасі

Ювенальні прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно командира взводу збройних сил РФ та п’яти його підлеглих за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що під час окупації сіл Северинівка, Мотижин і Копилів Бучанського району Київської області окупанти проводили спеціальні рейди, залякуючи та тероризуючи цивільне населення.

Про це 18 січня повідомляє Офіс генерального прокурора.

На початку березня 2022 року на виконання наказу командира підлеглі російські військовослужбовці відкрили вогонь по двох цивільних автомобілях, що рухалися назустріч екіпажу по Житомирській трасі. В одному з автомобілів знаходився чоловік з 15-річною донькою, в іншому – його дружина та молодша донька 8 років. Родина намагалася виїхати з окупованої Северинівки.

Унаслідок обстрілу чоловік та жінка загинули одразу, старша дитина отримала вогнепальне поранення. Сестер окупанти забрали до своєї БМП, молодшу дівчинку згодом віддали чоловіку, який проживав поруч з місцем дислокації підрозділу. Старшу – вивезли за межі України.

Лише через 9 місяців стало відомо, що вона загинула від отриманого поранення. Це підтверджено висновком судової медичної експертизи. Її тіло вдалося повернути на Батьківщину та передати родичам для поховання.

Крім того, російські військовослужбовці того ж дня стріляли з вогнепальної зброї по ще одному автомобілю. В ньому перебували водій та четверо пасажирів. В даному випадку мирні мешканці не постраждали, ушкоджень зазнав лише транспортний засіб.

Читайте також:
Тримали на морозі, били й імітували розстріл: встановлено особи росіян, які катували цивільних під час окупації Київщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна