Тримали на морозі, били й імітували розстріл: встановлено особи росіян, які катували цивільних під час окупації Київщини

Правоохоронці встановили особи російських військових, які катували мешканців Бучанського району Київської області у березні 2022 року.

Про це 22 грудня повідомила Національна поліція.

Слідство встановило, що 19 березня 2022 року під час окупації Бучанського району на Київщині росіяни потрапили під артилерійський обстріл ЗСУ. Під приводом пошуку навідників артилерійського вогню вони захопили у полон чотирьох мешканців села Здвижівка, двоє з яких перебували на своїх подвір’ях, а двоє йшли додому.

Жоден з них не мав зброї та не проявляв агресії до окупантів, проте в одного з затриманих знайшли фото російської військової техніки, датоване 25 лютого 2022 року – за три тижні до обстрілу.

“Це стало приводом безпідставно схопити, зв‘язати та вивезти потерпілих в сарай на околиці села для допитів. Там їх понад добу утримували при мінусовій температурі та, імітуючи розстріл, вимагали визначитися, хто з них навідник. Не отримавши відповіді, окупанти вивезли одного з полонених в лісосмугу, де пів години били його ногами й прикладами автоматів, після чого облили бензином і спочатку імітували його спалення, а після стріляли над головою з автоматів”, – розповіли правоохоронці.

Після знущань росіяни відпустили всіх чотирьох полонених, обумовивши тим, що навідників знайшли та вбили інші російські солдати.

Поліцейські встановили бригаду, осіб та спецпідрозділи росіян, які катували українців. Це спецпризначенці ОМОН (загін мобільний спеціального призначення) та СОБР (спеціальний загін швидкого реагування) управління Російської гвардії у Красноярському краю РФ. Поліція також визначила росіянина, який віддавав накази про викрадення й катування громадян — це командир спеціального загону швидкого реагування ОМОН ГУМВС Росії у Красноярському краю.

Командиру загону повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України. Йому загрожує до 12 років в’язниці.

Читайте також:
СБУ ідентифікувала трьох росіян, які на Харківщині вбили фермера, а потім розчленували і спалили тіло

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна