Дружини і матері мобілізованих росіян влаштували “легальний протест” під Кремлем: що вимагають учасниці руху “Шлях додому”

Дружини і матері мобілізованих росіян, учасниці руху “Шлях додому” (“Путь домой”) сьогодні, 13 січня, вийшли на традиційний “легальний пікет” — покладання квітів до могилі невідомого солдата біля Кремля.

Про це повідомляє російський телеграм-канал SOTA.

Як повідомляється, таку форму легального протесту вони використовують для нагадування про свої вимоги повернути мобілізованих близьких додому, які перебувають на війні в Україні безстроково.

Символом акції є білі хустки та шарфи.

Під час акції одна з представниць руху Марія Андрєєва запропонувала голові оборонного комітету російської держдуми Андрію Картаполову вирушити у штурм під Авдіївку, після чого повторити його фразу про те, що близькі мобілізовані — “ципсошні напрацювання” (тобто Центру інформаційно-психологічних операцій Сил спеціальних операцій України).

Після цього жінку затримали, але незабаром відпустили.

Як повідомили самі представниці руху, аналогічні акції мали відбутися сьогодні також у Санкт-Петербурзі та Воронежі. За їхніми словами, такі акції — спосіб показати кількість незгодних з безстроковою мобілізацією та загибеллю військових.

Рух “Шлях додому” (“Путь домой”)

Як повідомляє “Медіазона”, телеграм-канал “Шлях додому” був створений 24 серпня 2023 року. Згодом з’явилися окремі групи руху в різних містах РФ.

Втім, широкому загалу про нього стало відомо після того як 7 листопада родички мобілізованих провели акцію в Москві. Тоді близько 30 жінок вийшли з плакатами на мітинг КПРФ на Манежній площі та вимагали, щоб їхніх чоловіків повернули з війни. Взяти участь у мітингу їм запропонували у телеграм-каналі. Пікет тоді тривав близько п’яти хвилин і був перерваний поліцією. Учасниці руху тоді запевнили, що акції продовжуватимуться.

Проте нові акції руху під різними приводами почали забороняти в різних містах Росії.

12 листопада у телеграм-каналі з’явився маніфест, у якому родички військових виступили за повну демобілізацію у країні. Ще через два тижні з’явилося посилання на петицію проти безстрокової мобілізації.

Уже 16 листопада телеграм-канал потрапив у список “антивоєнних ресурсів”, нібито створених іноземними спецслужбами. Список створив російський пропагандист Володимир Соловйов. Канал навіть отримав позначку “fake” від адміністрації телеграму через велику кількість скарг.

До учасниць руху також періодично навідується поліція, яка попереджає їх про відповідальність за участь у несанкціонованих акціях і погрожує статтями про “дискредитацію” армії.

Голова оборонного комітету російської держдуми Андрій Картаполов інтерв’ю виданню “Фонтанка” 9 січня 2024 року заявив, що мобілізованих не відпустять додому до закінчення війни проти України, а протести назвав “ципсошно-цереушними напрацюваннями”.

Читайте також:
Путін збрехав про статус найманців ПВК, який “ускладнює” надання їм статусу ветеранів, — інструктор російського “штрафбату”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна