Штати та Британія атакували бази хуситів у Ємені: ЗМІ назвали уражені цілі

Сполучені Штати Америки та Велика Британія вночі 12 січня провели повітряну операцію в Ємені. За підтримки Австралії, Нідерландів, Бахрейну і Канади за допомогою винищувачів та есмінців було уражено низку цілей, пов’язаних з хуситами.

Це перші удари по підтримуваному Іраном угрупованню з тих пір, як воно почало атакувати міжнародне судноплавство в Червоному морі наприкінці минулого року. Атаку по військовим базам хуситів у Ємені підтвердив президент США Джо Байден, повідомляє Білий дім.

“Сьогодні за моєю вказівкою збройні сили США спільно зі Сполученим Королівством та за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по ряду об’єктів у Ємені, які повстанці-хусити використали для того, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства”, – йдеться в заяві.

Байден наголосив, що ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі, включаючи використання протикорабельних балістичних ракет вперше в історії.

Зазначається, що 9 січня хусити здійснили найбільшу на сьогоднішній день атаку, спрямовану безпосередньо проти американських кораблів.

Президент США назвав реакцію міжнародної спільноти на ці напади “єдиною та рішучою”.

“Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом про те, що Сполучені Штати та наші партнери не зазнають нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб’єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших торгових маршрутів у світі. Я без вагань вживу подальших заходів щодо захисту нашого народу та вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це необхідно”, – наголосив американський лідер.

CNN оприлюднило попередній список уражених цілей хуситів у Ємені. Зокрема, серед них:

  • військова база Кахлан у провінції Саада;
  • авіабаза Аль-Дайламі на північ від столиці Ємену Сани;
  • район аеропорту міста Худайда на Червоному морі;
  • аеропорт міста Таїз та інші об’єкти в провінції Таїз у південно-західному кутку Ємену;
  • аеродром міста Аббс.

Дослідження детальних наслідків ударів ще тривають, але попередня інформація вказує на те, що здатність хуситів становити загрозу для торговельного судноплавства була ослаблена.

CNN зазначає, що удари наносилися з винищувачів і ракет “Томагавк”. Офіційні особи США повідомили, що під час атаки ракети запускали з винищувачів, підводних човнів і кораблів.

Що передувало

Раніше ЗМІ повідомляли, що США розглядають можливість завдання ударів по об’єктах хуситів в Ємені, попри ризик регіональної ескалації.

У вівторок, 9 січня, хусити здійснили наймасованішу атаку з використанням ракет і дронів на кораблі в Червоному морі. Тоді ВМС США та Британії збили 21 запущений хуситами об’єкт, дрони і ракети, які ті випустили з території Ємену. Атака була спрямована на міжнародні судноплавні шляхи в південній частині Червоного моря, якими рухалися десятки торгових суден. Центральне командування США заявило, що внаслідок масованого запуску безпілотників та ракет не було пошкоджено жодного судна й ніхто не постраждав.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна