Законопроєкт про мобілізацію розглянуть 9 січня: окремі норми зазнають суттєвих змін

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 6 січня закінчив слухання щодо законопроєкту по мобілізації. Фінальне рішення щодо подальшої долі документа комітет планує ухвалити вже наступного тижня.

Про це заявив член комітету Федір Веніславський (“Слуга народу”) в коментарі “РБК-Україна”.

За його словами, документ має також розглянути комітет з антикорупційної політики, після чого надати свої висновки.

“Є дві опції — або повернути Кабміну на допрацювання, або ухвалити проєкт за основу й далі допрацьовувати його в Раді до другого читання, що малоймовірно. Є низка дискусійних норм, які не схвалюють члени комітету”, — зазначив нардеп.

Він додав, що найбільші дискусії в комітеті викликали норми щодо людей з інвалідністю 3 групи, дискреції органів (наприклад, керівники військових адміністрацій мають не зовсім юридично чітко визначені повноваження), щодо обмежень та покарань за неявку до ТЦК і внесення в реєстр боржників за рішенням керівника ТЦК. Крім того, є дискусії й щодо норми про електронні оповіщення.

За словами голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, фінальне рішення щодо законопроєкту комітет планує ухвалити у вівторок.

“Є низка дискусійних норм, які не схвалюють члени комітету. Зараз головне завдання знайти баланс між конституційними правами та необхідними заходами для вирішення завдань мобілізації, які ці права обмежують. Також необхідно врахувати можливості економіки. Є вкрай складні питання фінансового забезпечення мобілізаційних заходів, джерел покриття потреб.
Загалом, окремі норми законопроєкту зазнають суттєвих змін під час розгляду у парламенті”, — зазначив він.

Що передувало

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

У ньому регулюються питання щодо відстрочки від призову на військову службу, у тому числі людей з інвалідністю. А також: ротації, вручення повісток, зокрема в електронній формі; обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин; зміни призовного віку з 27 до 25 років; відпусток для звільнених із полону та рекрутингу; базової військової служби.

У четвер, 4 січня, комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. В обговорення взяли участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генштабу ЗСУ Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров.

Читайте також:
Нові правила мобілізації та військової служби: стали відомі попередні тези законопроєкту, — LB
Залужний назвав умови, за яких погодили обмеження термінів служби у 36 місяців
Арахамія: Командування внесло запит на мобілізацію 500 тисяч військових, уряд розробляє правила

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.