На Радбезі ООН обговорили обстріл Бєлгорода: Франція та Британія назвали винних

30 грудня Росія скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН з приводу нібито обстрілів Бєлгорода. Під час засідання представники Франції та Великої Британії заявили, що в смерті росіян винен президент РФ Володимир Путін.

Про це повідомляє власкор Укрінформу в Нью-Йорку.

“Якщо Росія хоче, щоб когось звинуватили в загибелі росіян у цій війні, то слід починати з президента Путіна. Президент Путін несе відповідальність за відправку багатьох тисяч російських військовослужбовців на безглузду смерть”, — наголосив політичний координатор постпредства Великої Британії при ООН Том Фіппс.

Постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр також підкреслив, що “якби Росія не вторглася в Україну в порушення Статуту ООН, якби її війська не були присутні на українській землі, якби вона протягом багатьох місяців щодня не обстрілювала українські міста й села”, то не було б потреби скликати Радбез.

Окрім цього, він зазначив, що скликання Радбезу ООН 30 грудня — це спосіб для Росії відреагувати на зустріч, організовану 29 грудня на запит України. Він наголосив, що Росія, займаючи місце постійного члена, “продовжує зловживати роботою Ради Безпеки”.

Помічник Генсека з питань Близького Сходу, Азії та Тихоокеанського регіону Халед Хіарі зазначив, що внаслідок російського обстрілу України 29 грудня загинули 39 осіб, а Росія й далі продовжує свої атаки.

“Сьогодні надходять повідомлення про обстріли з усієї України, у тому числі з Харківської, Сумської, Миколаївської, Херсонської, Черкаської, Полтавської областей. Лише кілька годин тому повідомили, що місто Харків знову зазнало нападу, внаслідок чого постраждали цивільні особи і було завдано шкоди цивільній інфраструктурі”, — підкреслив Хіарі.

Він додав, що, за повідомленням російської влади, у Бєлгороді в суботу були вбиті щонайменше 18 цивільних осіб, ще близько сотні отримали поранення, вибухи в центрі міста призвели до пошкодження цивільної інфраструктури. При цьому він зауважив, що в ООН немає можливості перевірити дані про напади та кількість жертв.

Російські обстріли України також засудили представники США, Японії, Албанії, Мальти та інших країн.

Водночас Чехія відмовилася приходити на екстрене засідання Радбезу ООН, хоча РФ заявила, що Україна вдарила по Бєлгороду з використанням саме чеської зброї.

“Ми відмовляємося, щоб нас куди-небудь викликала Росія. Чехія не служитиме отруєній брехнею пропаганді агресора. Коли Росія захоче обговорити виведення своїх окупаційних військ на Радбезі, ми з радістю приїдемо”, — написав міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський у соцмережі Х.

Як повідомляє “Європейська правда”, згодом опублікували також офіційну відповідь заступниці чеського постпреда при ООН.

“Чехія висловлює жаль з приводу кожного втраченого життя через протиправну і беззмістовну агресивну війну Росії, яку вона веде проти України вже майже два роки. Лише Росія є відповідальною за десятки тисяч жертв з обох боків. Росія неодноразово використовувала майданчик Радбезу ООН для поширення дезінформації і пропаганди щодо війни. У нас немає причин вважати, що сьогоднішній брифінг буде якось відрізнятися, тож Чехія не братиме участі. Чітка і тривала позиція Чехії — що Росія має негайно припинити цю війну і вивести війська з усієї території України. Це єдиний шлях до справедливого і тривалого миру відповідно до Статуту ООН”, — йдеться в листі.

Контекст

Як писалаНовинарня“, російська влада 30 грудня заявила вже про третій обстріл з боку України – у відповідь на найбільшу з початку війни повітряну атаку ЗС РФ по українській території (із 39 загиблими).

Уночі по чотирьох областях Росії били українські дрони, а вранці і вдень фіксували прильоти снарядів у прикордонному обласному центрі Бєлгород.

Низка українських ЗМІ із посиланням на джерела в спецслужбах пишуть, що мішенями нічної атаки Сил оборони, в якій були задіяні “десятки безпілотників різного типу”, були об’єкти військової інфраструктури. Зокрема, йдеться про заводи “Кремній Ел” та “Брянський хімічний завод імені 50-річчя СРСР” у Брянську, а також “інші об’єкти у Бєлгороді, Тулі, Твері та Москві”.

У російському МНС заявили, що в результаті обстрілу російського Бєлгорода загинуло 12 дорослих та 2 дитини.

Крім того, за офіційними даними, постраждали 108 людей, у тому числі 15 дітей.

Губернатор Бєлгородщини В’ячеслав Гладков у своєму телеграмі повідомив про буцімто “пряме влучання снаряда в будівлю фізкультурно-оздоровчого комплексу”, а також що було пошкоджено “близько 20 приватних домоволодінь”.

За даними російської державної агенції ТАСС, в центрі міста пошкоджено близько 40 цивільних об’єктів.

В українських ЗМІ немає можливості перевірити ці дані. Як і той факт, чи не самі росіяни обстріляли Бєлгород.

При цьому міноборони Росії та інші джерела переконують, що російська ППО збила майже всі снаряди з українських РСЗВ.

Читайте також:
На Радбезі ООН обговорили російський обстріл України. Небензя цинічно брехав

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна