Залужний у телемарафоні прокоментував законопроєкт про мобілізацію

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих уряду не подавало.

Про це він сказав у ефірі національного телемарафону у вівторок, 26 грудня, коментуючи проєкт закону про мобілізацію, поданий до ВР урядом та розроблений спільно з військовими. Генерал Залужний влаштував включення у телемарафон вперше за час його існування.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що військові на Ставці пропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб

“Військове командування жодного запиту не робило на якісь там цифри (500 тисяч – “Н). Військове командування продовжує виконувати функцію захисту держави і відповідно, формує свої запити (на боєприпаси, на зброю і на людський ресурс). Це робиться на постійній основі, а якимось окремим форматом, заходом на Кабінет Міністрів чи Верховну Раду ми не здійснюємо. Що стосується цієї цифри, ми її сформували на наступний рік, вона, звісно, враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, яких ми можемо зазнати 2024 року. Озвучувати цифри, які стосуються кожного із цих показників я не можу. Це військова таємниця”, – сказав головком.

Також Головнокомандувач зазначив, що Генштаб не наділений правом законодавчої ініціативи, тому жодних документів уряду не подавав.

“Разом з тим, ЗСУ працювали разом із суб’єктом законодавчої ініціативи – Міноборони – які формують державну політику в області оборони, і, відповідно, в складі робочих груп працювали і наші фахівці, які в цій роботі стежили за тим, щоби, перш за все, не порушувалися механізми, які застосовувалися у військовому управління, безпосередньо бойовими діями, щоби на  законодавчому рівні не було прийнято таких моментів, які могли б завадити діяльності військового командування. У такій робочій групі ми працювали. І я так розумію, що Міноборони, ймовірно, подавало ці законодавчі ініціативи безпосередньо до Кабінету Міністрів”, – прокоментував генерал Залужний.

На запитання ведучих каналу “Ми – Україна” про ключові зміни в законопроєкті, які вплинуть на мобілізацію, Залужний відповів так: “Ми як ЗСУ формуємо запит для того, щоб продовжувати вести бойові дії – запити на боєприпаси, озброєння, військову техніку, людей. Ми формуємо запити на ресурс. У тому числі, ми здійснюємо і планування на наступний рік, і вже показуємо орієнтовні числа, які нам будуть потрібні для виконання завдань у наступному році. Пропозиції ми передаємо до МОУ, які вже вирішують, яким чином ці потреби забезпечити: або шляхом формування законодавчих ініціатив, або укладанням договорів. Наша позиція досить проста: нам необхідні снаряди, нам необхідна зброя, нам необхідні люди. Все решта виконують органи, які мають ці повноваження”.

Залужний про зміни в мобілізації

Про електронні повістки, передбачені в законопроєкті, генерал Валерій Залужний сказав, що Україну влаштує будь-який спосіб мобілізації, який забезпечить армію поповненням резервів.

Ведуча запитала, який вигляд матиме вручення повісток електронним способом. Головком Залужний зазначив, що з відповідною пропозицією виступав не Генеральний штаб і не Збройні сили України, бо в них немає навіть можливості оцінити, який спосіб краще.

“Ми раді любому способу, який забезпечить нашу потребу в людях. Якщо внаслідок електронних повіток ми їх отримаємо, це буде дуже добре. Якщо це буде здійснено якимось іншим чином, також це дуже добре. Але і Збройні сили України, і Генеральний штаб в цих питаннях перебувають у ролі споживачів”, – сказав головком.

На запитання ведучої про те, що в новому законопроєкті є пропозиція про ймовірність мобілізації людей з інвалідністю ІІІ групи, Валерій Залужний так відповів: “Я вважаю, що наразі оперування ступенем інвалідності – ІІ групи чи ІІІ групи – не є актуальним, бо придатність до військової служби вирішує не інвалідність, яку має людина, а військово-лікарська комісія, яка визначає, чи придатна людина до військової служби, чи не придатна. У запропонованому законопроєкті ми погодилися з тим, що треба залишити два поняття: “людина, яка придатна до військової служби” і “людина, яка непридатна до військової служби”, позбавитися такого поняття, як “обмежено придатний”, і, відповідно, тоді ми зможемо оперувати такими поняттями як “інвалід ІІ групи” або “інвалід ІІІ групи”, – сказав головком.

Він додав: “Ми з абсолютною повагою ставимося до тих людей, які знаходяться в цивільному середовищі і ми хочемо, щоби військо поповнювали ті люди, які можуть за своїми фізичними показниками воювати. Але все це буде вирішувати військово-лікарська комісія, яка наразі має таке повноваження”.

Щодо людей, які претендують на відстрочку від мобілізації, і чи буде переглянуто їхнє становище в новому законопроєкті, Залужний відповів так: “Збройним силам України, мені особисто головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Те, хто яку буде мати відстрочку або не буде мати відстрочку, кого буде призивати держава – на сьогоднішній день, я вважаю, що це не моя компетенція. Для цього є центральні органи виконавчої влади, які можуть це визначити. Мені потрібні люди, мені потрібні боєприпаси, мені потрібна зброя для того, щоб продовжувати ведення бойових дій”, – сказав головком.

Читайте також:
“Слугам народу” радять не коментувати законопроєкт про мобілізацію, а відсилати до військових, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна