У РФ уже вдруге заочно заарештували Буданова: у чому звинувачують

Басманний райсуд Москви ухвалив рішення про заочний арешт очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенанта Кирила Буданова.

Про це 25 грудня пише “Медіазона”.

Росіяни звинуватили Кирила Буданова за двома статтями: теракт групою осіб із значними збитками (пункти “а” і “в” частини 2 статті 205 КК) та теракт групою осіб (пункт “а” частини 2 статті 205 КК). Такі ж статті називав у жовтні Слідчий комітет РФ, звинувачуючи Буданова у причетності до атак безпілотників. Арешт у Басманному суді територіально належить до справ, які веде головне слідче управління СК.

Цей заочний арешт став для очільника ГУР другим.

У квітні 2023-го його заочно заарештував Лефортівський суд у справі про вибух на Кримському мосту. Тоді про арешт просила ФСБ. У цій справі Буданова обвинувачують у створенні терористичної спільноти, теракті, скоєному групою осіб, зберіганні зброї та вибухівки.

Одночасно з Будановим у Басманному суді заочно заарештували командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука, командувача Військово-морських сил Олексія Неїжпапу (раніше вже заочно заарештований за клопотанням МВС) і командира апаратів ВПС Сергія Бурденюка.

Що передувало

21 квітня 2023 року Лефортівський районний суд Москви заочно заарештував начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова. Українського воєначальника звинуватили у справі про “теракт на Керченському мосту”, який відбувся 8 жовтня 2022 року. Тоді на мосту пролунав вибух, унаслідок якого зруйнувалася частина дорожнього полотна, а також пошкодився залізничний шлях.

Пізніше, 12 жовтня, ФСБ звинуватила Кирила Буданова у організації вибуху. У лютому 2023-го року версію про причетність до теракту українських спецслужб підтвердили у Слідчому комітеті Росії.

Після ухвали суду від 21 квітня 2023 року в Москві також зауважили, що Кирила Буданова оголосили у міжнародний розшук.

14 грудня начальника ГУР МО України Кирила Буданова оголосили в розшук у Росії.

Читайте також:
“Це показник ефективної роботи розвідки”: у ГУР відреагували на оголошення Буданова у розшук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна