До кінця року F-16 в Україні не буде: Ігнат заперечив заяву ISW та розповів подробиці передання винищувачів

В Інституті вивчення війни, у звіті за 22 грудня, повідомили, що ймовірно, Україна отримає винищувачі F-16 до кінця цього року. Втім, речник Повітряних сил ЗСУ цю інформацію заперечив.

Про це він сказав під час телемарафону “Єдині новини” 23 грудня.

“Україна, ймовірно, отримає першу партію F-16 до кінця 2023 року. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 22 грудня під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським підтвердив, що уряд Нідерландів підготує перші 18 винищувачів F-16 для доставки в Україну. Хоча Рютте не підтвердив терміни поставки F-16, у стратегічному документі Міністерства оборони Естонії зазначено, що Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія вже зобов’язалися пожертвувати F-16 Україні “до кінця року”, — йдеться в повідомленні ISW.

За словами Ігната, про передання винищувачів до кінця цього року не йдеться.

“Не передали, не вже в Україні, не до кінця року. Все йде планомірно, як передбачено в домовленостях з нашими партнерами в рамках цієї коаліції з країн, які допомагають нам перейти на новий тип літака F-16”, — підкреслив він під час телемарафону.

За його словами, винищувачі будуть модифіковані.

“Модифікація розподіляється на так звані блоки. Блок 15, 20, 30 і аж до 70. Кожен літак покращувався у міру можливостей країни, тому що модернізація — процес непростий. Замінюється велика кількість обладнання бортового літака, в основному, це радар (бортова радіолокаційна станція), який дозволяє бачити противника здалеку і супроводжувати більшу кількість повітряних цілей”, — зазначив Ігнат.

Винищувачі можна буде покращувати на підприємствах і в Європі, і в США. Модифіковані F-16 допоможуть Україні в ефективнішому знищенні повітряних цілей — краще бачити противника, а також ворожі цілі у небі — крилаті ракети чи “шахеди”.

“Крок до F-16 — це не просто крок до цієї моделі. У перспективі, якщо наші пілоти, наша вся база, аеродромна інфраструктура, інженери, наземний персонал, будуть вже готові повністю експлуатувати цей тип літака — можна вже мріяти й про більш сучасні моделі, які вже отримують наші партнери. Тому перспектива досить серйозна в нас”, — додав речник ПС ЗСУ.

Окрім цього, він наголосив, що Україні допоможе “будь-яка кількість” F-16.

“Зрозуміло, що сьогодні нам утримувати літаки не так просто на аеродромах, які постійно під ризиком обстрілів ворога — і балістикою, і “кинджалами”, і крилатими ракетами. Але доведеться і в таких умовах наших F-16 перебувати”, — зазначив Ігнат.

Речник додав, що треба дочекатися не просто передання винищувачів, а й закінчення навчання наших льотчиків та наземного персоналу, а також підготовки інфраструктури.

Читайте також:
Нідерланди готують до передачі Україні перші вісімнадцять винищувачів F-16

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна