Причетний до масових заворушень в Одесі у 2014-му агент ФСБ Скіф намагався завербувати співробітницю СБУ: його виманили з Придністров’я, дали 15 років тюрми

Агент Федеральної служби безпеки РФ з оперативним псевдонімом “Скіф”, який формував власну мережу інформаторів на Одещині, отримав 15 років ув’язнення.

Про це у вівторок, 19 грудня, повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

До складу ворожої групи зловмисник намагався залучити місцевих представників силових відомств. За задумом ФСБ, вони мали передавати російській спецслужбі розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на півдні України.

На початку жовтня цього року контррозвідка Служби безпека розробила оперативну комбінацію та вивела Скіфа з території невизнаного Придністров’я.

Тоді за сценарієм української спецслужби російський агент приїхав на Одещину для того, щоб особисто завербувати співробітницю СБУ.

Контррозвідники Служби безпеки задокументували кожен епізод злочинної діяльності фігуранта і затримати його на території регіону.

Як встановило слідство, засудженим є місцевий житель, який на початку 1990-х виїхав до Молдови, де брав участь у бойових діях на боці так званої “ПМР”. Потім у складі російського спецназу “Едельвейс” воював у Дагестані та Чечні.

У 2014 році зрадник прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь Росії, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до невизнаного Придністров’я, де у 2019 році для виконання завдань ФСБ був завербований двома представниками її місцевої “філії”.

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента Скіфа винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За матеріалами СБУ суд призначив йому 15 років тюрми.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Одеській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також:
Любитель воєнної реконструкції із Запоріжжя шпигував для ФСБ та навів ракети на місто – прийшла СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна