Ситуація на кордоні уповільнює на певний період часу поставки для Сил оборони, – Чмут

Ситуація на кордоні, де тривають протести польських перевізників, уповільнює на певний період часу поставки для Сил оборони.

Таку думку висловив у інтерв’ю “Радіо Свобода” директор фонду “Повернись живим” Тарас Чмут.

Відповідаючи на запитання журналістки про те, як ситуація на кордоні зараз впливає на поставки фонду «Повернись живим», Чмут відповів:

“Вона уповільнює на певний період часу поставки тієї чи іншої продукції, наприклад, пікапів, приладів нічного бачення або квадрокоптерів, які їдуть з-за кордону. Це не значить, що вони заблоковані. Вони проходять, але там, де проходило раніше за день, зараз може проходити за два тижні або за три тижні. Тому вони уповільнюються. Але при цьому, чи отримуємо ми пікапи? Так, продовжуємо отримувати. Як і коптери, як і іншу продукцію. Але із запізненням, із затримкою. Чи це добре, чи недобре, чи катастрофічно, чи некатастрофічно? Чи хотілося б, щоб це зупинилося? Очевидно, що так”, – сказав директор “Повернись живим”.

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Вимога поляків суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувається на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим.

При цьому блокаду кордону підтримує лише невелика частина польських організацій перевізників, насамперед ті, що орієнтуються на ультраправу партію “Конфедерація”. Блокада накладається на зміну уряду Польщі – права партія “Право і солідарність” за результатами виборів відходить від влади, вона уникає втручання в конфлікт далекобійників на кордоні.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі станом на 16 грудня померли вже троє українських водіїв.

27 листопада міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для вирішення ситуації з блокадою на кордоні. Рада ЄС на рівні міністрів транспорту також обговорить ситуацію з блокуванням.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

11 грудня за рішенням місцевої влади було розблоковано пункт пропуску “Дорогуськ-Ягодин” на кордоні з Польщею. Однак надалі суд скасував рішення мера гміни Дорогуськ Войцеха Савви, яке забороняло перевізникам страйкувати на кордоні з Україною.

Читайте також:
Збитки України через страйк польських перевізників уже сягнули понад €400 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна