“Кінець брехні”: новий уряд Польщі розпустив комісію з розслідування Смоленської катастрофи

 

Новий кабінет міністрів Польщі розпустив урядову комісію, що повторно розслідувала Смоленську авіакатастрофу, в якій 2010 року загинув тодішній президент Лех Качинський, його дружина і понад 90 представників польської політичної, військової, релігійної еліти.

“Найближчим часом буде створена спеціальна група, яка аналізуватиме всі аспекти діяльності ліквідованої комісії”, – повідомило міністерство оборони Польщі.

Згідно з розпорядженням міністра оборони, створена у 2016 році підкомісія ліквідується, а її члени зобов’язані до наступного понеділка, 18 грудня 2023 року, відзвітувати за всю документацію, майно та обладнання, які використовували для роботи.

Як додав речник відомства Януш Сеймей, найближчим часом також буде створена група, яка займеться аналізом діяльності підкомісії.

Заступник міністра оборони Цезарій Томчик, якого цитує RMF FM, заявив:

“Сьогодні, 15 грудня, я хотів би оголосити, що це кінець брехні від імені Польської держави. Це кінець витрачання сотень мільйонів злотих на діяльність, яка не має нічого спільного з поясненням причин катастрофи, але має багато спільного з політикою”.

Як відомо, підкомісію з розслідування Смоленської трагедії створили в лютому 2016 року указом тодішнього міністра оборони Польщі Антонія Мацеревича, представника колишньої партії влади “Право і справедливість”, який згодом цю комісію й очолив.

Мацеревич особисто і “ПіС” загалом наполягали на тому, що авіакатастрофа біля російського Смоленська, в якій загинуло керівництво Польщі на чолі з президентом Лехом Качинським (братом голови “ПіС” Ярослава Качинського) була спецоперацією РФ.

Передісторія

Лайнер Ту-154 президента Польщі Леха Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року, коли урядова польська делегація прямувала на жалобні заходи з нагоди 70-річчя Катинської трагедії – масової страти польських громадян органами НКВС СРСР, яку зараз польська влада хоче визнати актом геноциду.

Загинули всі, хто перебував на борту – 88 пасажирів і 8 членів екіпажу, зокрема президент Польщі Лех Качинський і його дружина Марія Качинська, а також відомі польські політики, майже все вище військове командування, громадські та релігійні діячі.

У січні 2011 року Міжнародний авіаційний комітет (МАК) оприлюднив остаточну доповідь про розслідування авіакатастрофи, згідно з яким відповідальність за трагедію була покладена на пілотів, які відмовилися від пропозиції піти на запасний аеродром, незважаючи на несприятливі погодні умови.

Як свідчив технічний звіт розслідування Смоленської катастрофи, оприлюднений у Польщі 2018 року, лайнер Ту-154М президента Польщі, який розбився під Смоленськом, був знищений у повітрі “в результаті як мінімум двох вибухів”.

Ще у 2017 році польська комісія виявила звук вибуху на самописцях президентського літака.

У квітні 2022 року  голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, ексміністр національної оборони РП Антоній Мацеревич заявив, що головною причиною трагедії був вибух у лівому крилі повітряного судна, спричинений зовнішнім втручанням.

Він також прямо звинуватив у цьому втручанні Росію.

У квітні 2023 року Смоленська підкомісія подала повідомлення про підозру у скоєнні злочину вбивства Качинського та “усунення шляхом вбивства” конституційного органу Республіки Польща. Стверджувалось, що на більшості досліджених уламків літака нібито знайшли як тротил, так і гексоген, пентрит та інші види вибухових речовин.

Читайте також:
У Польщі перепоховали після ексгумації тіла президента Качинського та його дружини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна