Відповідальність за атаку на “Київстар” взяли на себе російські хакери

Російські хакери із так званої групи «Солнцепек» взяли на себе повну відповідальність за кібератаку на українського оператора мобільного звʼязку «Київстар».

Інформація про це зʼявилася у Telegram-каналі під назвою «Солнцепек».

Там заявили, що хакерська група нібито знищила 10 тисяч комп’ютерів, понад чотири тисячі серверів, усі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання.

«Ми атакували «Київстар», тому що компанія забезпечує зв’язком ЗСУ, а також державні органи й силові структури України», — вказано у повідомленні.

Служба безпеки України назвала цю організацію “псевдохакерським угрупованням”.

“Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу Збройних сил РФ (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності. СБУ продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кіберфахівці Служби безпеки України та спеціалісти “Київстару” у взаємодії з іншими державними органами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.

За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Як писала “Новинарня, зранку 12 грудня у мережі “Київстар” стався технічний збій. Через це недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет у частини абонентів.
Користувачі “Київстар” зранку 12 грудня також не можуть перейти на інших операторів, оскільки збій у мережі оператора вплинув на національний роумінг.

Читайте також:
Збій в “Київстарі” – це хакерська атака. Оператор підтверджує

Терміни відновлення роботи “Київстар” наразі не встановлені, – гендиректор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна