Швеція надасть Україні “зимовий” пакет допомоги на рекордні €120 млн: на що підуть гроші

Швеція оголосила про зимовий пакет допомоги для України на 1,4 мільярда шведських крон (приблизно 120 млн євро).

Про це оголосив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон під час спільної пресконференції з міністром міжнародного співробітництва і зовнішньої торгівлі Йоханом Форсселлом у понеділок, 11 грудня, повідомляє “Суспільне”.

Як наголосив прем’єр, це найбільша на сьогодні підтримка України від Швеції.

Майже дві третини коштів (900 мільйонів шведських крон) підуть до фонду Світового банку для відновлення України. Цей Фонд підтримує Україну в сферах енергетики, житла, охорони здоров’я та транспорту. Інші частини розподіляться між Європейським банком розвитку для України, ЮНЕСКО, продовольчою програмою ООН та Шведським агентством захисту та готовності громади (MSB).

Кошти Швеції будуть скеровані, зокрема, на закупівлю обладнання для опалення та передачі потужностей в українській електромережі, створення притулків.

“Україна воює на полі бою, але також і в економіці. Підтримка України є майже екзистенційною”, — зауважив прем’єр Крістерссон.

За словами міністра Форселла, саме на це був запит української сторони. Посадовець також звинуватив Росію в “енергетичному тероризмі” проти України.

“Росія навмисно атакує цивільну інфраструктуру, щоб і без того суворе випробування для цивільного населення стало ще важчим. Цим пакетом ми хочемо допомогти Україні як будувати нове, так і відновлювати те, що було зруйновано”, — наголосив міністр.

Читайте також:
Україна і Швеція обговорюють потенційне надання ЗСУ винищувачів Gripen. І не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна