Україна і Швеція обговорюють потенційне надання ЗСУ винищувачів Gripen. І не тільки

Україна та Швеція обговорюють спільну роботу у сфері інновацій, досвіду, здобутого під час бойових дій, а також питання військової допомоги й оборонні теми загалом. Зокрема, потенційну передачу Збройним силам винищувачів Gripen.
Про це йшлося на зустрічі глави Міноборони Рустема Умєрова та його заступника Івана Гаврилюка із Верховним головнокомандувачем збройних сил Швеції генералом Мікаелем Бюденом 8 грудня.

“Триває плідна двостороння робота стосовно передачі нам літаків Gripen”, – сказав Гаврилюк.

Заступник міністра додав, що є “певні питання, пов’язані з НАТО”. Однак висловив сподівання, що “спільними зусиллями у нас вийде отримати ці літаки”.

Головнокомандувач збройних сил Швеції генерал Мікаель Бюден, який очолював шведську делегацію, зазначив, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

“Я знаю, що діалог між нашими країнами триває. Тож ми в очікуванні політичних рішень”, — сказав він.

Довідка

Saab JAS 39 Gripen − шведський багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який розробила та виробляє компанія Saab. Він простий в обслуговуванні, невибагливий до злітно-посадкових смуг, дешевий в експлуатації — причому не за рахунок бойової ефективності.

Літак експортували до Чехії, Угорщини, Південно-Африканської Республіки й Таїланду, також рішення придбати JAS 39 ухвалила Бразилія.

Читайте також:
Швеція передала Україні 8 САУ Archer. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна