Перша партія українських вантажівок, які транспортували залізницею, вже у Польщі

Перша партія українських вантажівок залізницею прибула до Польщі, попри заблоковані автомобільні пункти пропуску на кордоні.

Відповідне відео вдень у неділю, 10 грудня, опублікувала пресслужба “Укрзалізниці”.

“Партія вантажівок залізницею прибула до Польщі. Українська та польська сторони узгодили всі питання щодо перевезень та оформлення митних і прикордонних процедур”, – йдеться в повідомленні “УЗ”.

Потім вантажівки попрямують автошляхом до пункту призначення.

У компанії додали, що наступні відправлення плануються зробити регулярними та задіяти в перевезеннях більше модернізованих платформ.

Передісторія і контекст: чому страйкують польські перевізники

Із 6 листопада на кордоні Польщі з Україною польські далекобійники почали блокувати три прикордонні переходи – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада додалася блокада ще одного пункту пропуску – “Медика–Шегині”. Серед основних вимог до уряду України – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Вимога поляків суперечить угоді України з ЄС.

Протест відбувається на тлі транзиту влади в Польщі – консервативна партія “Порядок і справедливість” за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим.

При цьому блокаду кордону підтримує лише невелика частина польських організацій перевізників, насамперед ті, що орієнтуються на ультраправу партію “Конфедерація”. Блокада накладається на зміну уряду Польщі – права партія “Право і солідарність” за результатами виборів відходить від влади, вона уникає втручання в конфлікт далекобійників на кордоні.

На кордоні утворилися величезні черги з українських вантажівок, подекуди вони сягають по 40 км в обидва боки. Польські паркінги для багатьох водіїв стали місцем тимчасового проживання.

У черзі померли двоє українських водіїв.

27 листопада міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що звернулось до України з пропозицією для вирішення ситуації з блокадою на кордоні. Рада ЄС на рівні міністрів транспорту також обговорить ситуацію з блокуванням.

У грудні блокування ПП на кордоні почали також словацькі перевізники.

7 грудня стало відомо, що Укрзалізниця запускає контрейлерні поїзди з фурами через кордон з Польщею.

Читайте також:
Збитки України через страйк польських перевізників уже сягнули понад €400 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.