“Євроінтеграція без русифікації”: Рада ухвалила виправлений закон про права нацменшин

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10288-1 про права національних меншин, який є однією з передумов для відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі. “За” – 318 голосів.

Про це в п’ятницю, 8 грудня, повідомили в соцмережі депутати від фракції “Європейська солідарність” Володимир В’ятрович та Ірина Геращенко.

Вони наголосили на тому, що йдеться про депутатський проєкт закону, а не первинний урядовий, який викликав багато нарікань.

“Законопроєкт є прикладом якісної спільної роботи представників усіх фракцій, громадянського суспільства та уряду заради наших національних інтересів і європейського майбутнього України.
Шкода, що ця спільна робота почалася лише після того, як розроблений без належної взаємодії з парламентом і суспільством урядовий проєкт був поспішно зареєстрований і викликав закономірне обурення, що вилилося в громадську кампанію “Євроінтеграція без русифікації”.
Але добре, що й уряд, і колеги по парламенту врешті почули ці пропозиції, напрацювали альтернативний законопроєкт і погодили його текст консенсусом представників усіх фракцій, уряду і громадських організацій, що брали участь у цій роботі”, – прокоментував Володимир В’ятрович.

“Ми зберегли і покращили всі закладені в первісній версії урядового проєкту зміни, спрямовані на захист прав національних меншин. Але вичистили з нього всі норми, які відкривали шлюзи русифікації. Дія змін не поширюватиметься на російську мову як мову держави-агресора. І не на кілька років, як пропонував уряд, а назавжди”, – додав депутат.

Ірина Геращенко зазначила, що законопроєкт, напрацьований фракцією “Європейська солідарність” та колегами інших фракцій, з одного боку, прийнятий на виконання рекомендацій Венеційської комісії, з іншого – “ми захистили суспільство від потенційного зниження ролі української мови в освіті, ЗМІ, книговидавництві та загроз русифікації країни”.

За її словами, в політичній рекламі, приватних школах і університетах, класах нацменшин та медіа дозволяється використання мов ЄС і нацменшин, окрім мови країни-агресора. При цьому реклама має дублюватися українською, а вивчення української як державної буде обовʼязковим у всіх закладах освіти, хоча навчання може проводитися мовами ЄС.

Раніше цього дня Верховна Рада прийняла ще один законопроєкт для євроінтеграції: штат НАБУ збільшили на 300 осіб.

Читайте також:
“Під приводом євроінтеграції уряд пропонує повернути мовну політику в часи Ківалова й Колесніченка”: що не так із законопроєктом про права нацменшин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна