Український правозахисник Максим Буткевич перебуває в луганській колонії, – адвокат

Український правозахисник та військовий Максим Буткевич зараз перебуває в колонії в окупованому Красному Лучі Луганської області.

Про це повідомило видання «Ґрати» з посиланням на адвоката Леоніда Соловйова.

За його словами, він отримав відповідь про це від російської Федеральної служби виконання покарань на запит про місце перебування Буткевича.

У листопаді стало відомо, що родичі та адвокати Максима Буткевича з серпня не можуть отримати інформацію про його стан і місце перебування у російському полоні. Листи і посилки йому надсилали до слідчого ізолятора в окупованому Луганську, але вони поверталися назад.

Засудження Максима Буткевича в Луганську. Контекст

Буткевич потрапив у російський полон у районі окупованих Золотого та Гірського Луганської області. Там він перебував щонайменше з 24 червня 2022 року.

У березні 2023 року незаконні суди на окупованій території Донеччини та Луганщини “засудили” журналіста до 13 років колонії суворого режиму. Буткевича визнали винним у нібито “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів”. А також у “замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом”.

Міністерство закордонних справ України тоді засудило і назвало “незаконним і нікчемним” це рішення.

Нелегітимні суди також загратували на 8,5 та 18,5 років ще двох українців – Віктора Похозея та і Владислава Шеля.

Максим Буткевич – український правозахисник і журналіст, що став до лав української армії у березні 2022 року.
Координатор та співзасновник проєкту “Без кордонів”, спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі. Співзасновник центру прав людини ZMINA, “Громадського радіо”. Раніше також працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС.

Читайте також:
13 років колонії: суд у Росії підтвердив “вирок” українському правозахиснику Буткевичу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна