Зеленський переміг у рейтингу “мрійників року” від Politico. Найвпливовіша людина Європи — Туск

Американське видання Politico оголосило лідерів цьогорічного рейтингу найвпливовіших людей Європи, які найбільше впливатимуть на хід подій у 2024 році: переможцем став лідер польської опозиції Дональд Туск, а президент України Володимир Зеленський очолив перелік у категорії “Мрійники”.

Імена “переможців” оголосило пізно ввечері 28 листопада за київським часом, після того, як раніше вдень були названі інші учасники Топ-10 у кожній із категорій.

“Той, хто біжить марафон”, — такий підпис супроводжує ім’я українського президента.

“Вінстон Черчилль, Мартін Лютер Кінг, Нельсон Мандела – час від часу з’являється лідер, який змінює хід історії не завдяки могутності своєї армії чи економіки, а завдяки силі слова. І таким лідером є Володимир Зеленський”, — пише Politico, перелічуючи здобутки президента України з моменту повномасштабного вторгнення.

Видання зазначає, що Зеленському “вдалося проштовхнути речі, які донедавна були немислимими, висунувши Україну в першу чергу на членство в ЄС – і ближче, ніж хтось вважав можливим, до військового альянсу НАТО”.

“Але 2024 рік буде складним для артиста, який став президентом після того, як зіграв його на телебаченні. Світ збентежений війною на Близькому Сході; українці виснажені дворічними битвами та боротьбою за повернення території перед лицем жорстокої російської м’ясорубки…” – зауважують укладачі рейтингу.

“Оскільки Захід ухиляється, а Україна продовжує стикатися із загрозою своєму існуванню з боку значно більшого сусіда, Зеленський перейшов від благання західних країн про допомогу до читання їм лекцій — і це не так успішно, як його більш піднесені промови”, – додає видання.

До слова, друге місце в категорії “Мрійники” посідає опонент російського президента Олексій Навальний, якого Politico називає “російським Манделою”.

Також серед “Мрійників” опинилася президентка Європарламенту Роберта Мецола (четверте місце, “молода рушниця”) і президент Чехії Петр Павел (шоста позиція, “яструб”).

А номінацію “Діячі”, в якій четверте місце посів голова ОП Андрій Єрмак (“зелений кардинал”, цього року очолила італійська прем’єрка Джорджа Мелоні.

Нагадаємо, що також у перелік найвпливовіших діячів Європи-2024 увійшли голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, президент Франції Еммануель Макрон та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який всього лише п’ятий, після Єрмака.

У категорії “Руйнівники” найвпливовішою стала очільниця російського Центробанку Ельвіра Набіулліна з підписом “банкір Путіна”.

Як зазначає Politico, Набіулліна є “найкращим технократом, який підтримує бойову машину російського президента Володимира Путіна”. Упродовж десятиліття свого керівництва Центробанком РФ вона “недноразово рятувала рубль і тримала економіку країни на плаву” та “зуміла запобігти наслідкам безпрецедентних західних санкцій, спрямованих на виснаження скарбниці Кремля, що дозволяє продовжувати війну з Україною”.

Друге місце в цій категорії посів каталонський бунтівник Карлос Пучдемон, третє — угорський прем’єр Віктор Орбан (“спойлер”). Четверта — міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

А найбільш впливовою людиною в Європі, за версією Politico, став лідер опозиції Польщі Дональд Туск“Вітер змін”.

Нагадаємо, що торік цю позицію обіймав Зеленський.

Читайте також:
Єрмак – четвертий у рейтингу найвпливовіших діячів Європи від Politico. Його назвали “зеленим кардиналом Києва”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна