Єрмак – четвертий у рейтингу найвпливовіших діячів Європи від Politico. Його назвали “зеленим кардиналом Києва”

Керівник офісу президента Андрій Єрмак потрапив до рейтингу найвпливовіших людей Європи за версією Politico в категорії “діячі”. У переліку він посів четверте місце, його підписали як “зелений кардинал Києва”.

На сайті видання також опублікувано рейтинг інших впливових персон з цікавими підписами.

Зокрема, голову Єврокомісії Урсулу фон Дер Ляйєн, яка посіла друге місце в рейтингу, назвали “королевою”, а президента Франції Еммануеля Макрона (у нього третє місце) – “Маню Визволеним”. Лідера Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана ж підписали як “посередник”, у рейтингу він посів п’яте місце.

“Андрія Єрмака в деяких колах називають “зеленим кардиналом” Києва. Це пов’язано з тим, що Єрмак очолює офіс президента України Володимира Зеленського, чиє прізвище походить від східнослов’янського слова “зелений”, а також з тим, що він має звичку відвідувати фотосесії у вбранні кольору хакі у стилі, який популяризував його бос…

Єрмак є натхненником прагнення Києва до співпраці з країнами, що розвиваються, з метою вирвати їх з теплих (і багатих на нафту) обіймів російського президента Володимира Путіна.

Оскільки власні закордонні поїздки Зеленського обмежені, Єрмак їздив у відрядження по всьому світу від імені свого боса, зустрічався з іноземними високопосадовцями, проводив переговори та укладав угоди (що, згідно з Конституцією України, має належати до компетенції президента, а не його заступника)”,  – ідеться у матеріалі.

Politico також про можливе проведення в Україні виборів президента у період воєнного стану: ” У 2024 році, коли Зеленський потенційно зіткнеться з кампанією переобрання в середині війни та перспективою тривалого вторгнення, яке підриває суспільний дух усередині країни, не кажучи вже про кризу на Близькому Сході, яка відволікає західних прихильників України, Єрмак стане ще важливішим як учасник угод президента. — і його амортизатор”.

Крім того, імовірним, найбільшим досягненням Єрмака називають “залучення Китаю за стіл переговорів під час мирних переговорів у Саудівській Аравії” в серпні минулого року.

Інший проєкт глави ОП: розширення — і загострення — антиросійських санкцій як співголова (разом з Майклом Макфолом, колишнім послом США в Росії) Міжнародної робочої групи з російських санкцій, яку прозвали Експертною групою Єрмака-Макфола, додає видання.

“У той час, як Україна розгортає кампанію зі вступу до ЄС і НАТО і водночас бореться за повернення своєї території, Єрмак отримав величезну (дехто вважає, що надмірну) владу як ключовий гравець у воєнному кабінеті Зеленського. Він фактично тримає кермо влади в уряді та парламенті України, дозволяючи своєму босу зберігати руки (і свій міжнародний імідж) чистими”, – зазначається у матеріалі.

Politico опублікувало загальні списки у кожній категорії, але не назвало тих, хто очолив рейтинг і став найвпливовішою людиною Європи і лідера кожної з категорій. Лідерів оголосять пізніше 28 листопада. Торік найвпливовішою людиною Європи за версією видання став президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
Politico назвало Зеленського найвпливовішою людиною Європи

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна