У Брюсселі відбулося засідання Ради Україна – НАТО: що в підсумковій заяві

Союзники України по НАТО надали рекомендації щодо першочергових реформ, які Київ має провести для вступу до Альянсу.

Про це йдеться у спільній заяві за результатами першого засідання Ради Україна-НАТО (NUC) на рівні міністрів закордонних справ ву середу, 29 листопада.

Які саме реформи – в комюніке не уточнили. Заява містить переважно загальний характер.

Зокрема, у ній йдеться про те, що члени НАТО залишаються непохитними у відданості подальшому посиленню політичної та практичної підтримки України, оскільки вона продовжує захищати свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і продовжуватимуть надавати підтримку стільки, скільки буде потрібно.

Сильна незалежна Україна є життєво необхідною для стабільності євроатлантичного регіону. Міністри підбили підсумки реалізації узгодженого на саміті НАТО у Вільнюсі розширеного пакету політичної та практичної підтримки України. Міністри схвалили підструктуру Ради та “амбітну програму” на 2024.

“У цьому контексті НАТО та Україна вже працюють і приймають рішення разом, як рівноправні, з широкого кола питань, включно з сумісністю, енергетичною безпекою, інноваціями, кіберзахистом та стійкістю. Ми будемо розвивати ці напрямки роботи. NUC також виявилася надійним механізмом консультацій у кризових ситуаціях. НАТО продовжує надавати Україні терміново необхідну допомогу нелетального характеру”, – йдеться у заяві.

НАТО перетворює Комплексний пакет допомоги на багаторічну програму, щоб допомогти відновити український сектор безпеки та оборони та підтримати  оборону України в довгостроковій перспективі. У рамках цих зусиль розробляють дорожню карту переходу України до повної оперативної сумісності з НАТО.

“Також ми розробляємо нові проєкти з гуманітарного розмінування, медичної реабілітації поранених українських військових, оборонно-промислового потенціалу України на основі стратегічного огляду оборонних закупівель”, – додали в заяві.

Україна зі свого боку підтвердила відданість продовженню демократичних реформ і реформ сектора безпеки.

“Рада Україна-НАТО вітає презентацію Україною адаптованої Річної національної програми на 2024 рік і сподівається на її виконання. Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес за допомогою адаптованої Річної національної програми. Альянс підтримуватиме Україну у здійсненні цих реформ на шляху до майбутнього членства в НАТО”, – йдеться у повідомленні.

Про які саме реформи йдеться – невідомо.

Учора генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що на засіданні Ради Україна-НАТО Київ отримає список реформ, втілення яких потрібно для вступу до Альянсу. Водночас він наголосив, що прийняття України до НАТО до завершення війни неможливе.

Читайте також:
Міноборони впровадило ще чотири стандарти НАТО: про що йдеться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна