У Києві назвали сквер на честь загиблого під час Маршу єдності в Харкові Данила Дідіка

У Голосіївському районі Києва сквер на вулиці Паньківській назвали на честь 15-річного громадського активіста Данила Дідіка. Він загинув у лютому 2015 року через теракт, який стався під час Маршу єдності у Харкові.

Відповідне рішення на пленарному засіданні Київської міської ради в п’ятницю, 24 листопада, ухвалили голосами 76 депутатів, повідомляє пресслужба установи.

“Данило Дідік є прикладом української молоді, яка хоче жити у вільній, незалежній Україні. Саме такі мужні люди потрібні в наш час, коли Збройні сили України дають відсіч агресору. Не здаємось, і не відступаємо. Вічна слава Героям, які в різні часи відстоювали незалежність України та боролись за правду”, – наголосив секретар Київради Володимир Бондаренко.

Передісторія

Під час української демонстрації 22 лютого 2015 року в Харкові біля колони мітингувальників пролунав вибух – спрацювала прихована у снігу протипіхотна міна. Школяр 1999 р.н., футбольний уболівальник та футболіст Данило Дідік отримав чисельні осколкові поранення і помер наступного дня у лікарні.

Всього внаслідок теракту загинули четверо людей. Крім Дані Дідіка, жертвами вибуху стали студент Микола Мельничук, учасник харківського Євромайдану Ігор Толмачов та поліцейський Вадим Рибальченко.

Організаторами теракту були російські агенти, прибічники “Антимайдану” Сергій Башликов, Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков – пізніше ув’язнені, а в грудні 2019 року відпущені до РФ за процедурою обміну полоненими.

Учасник фанатського та патріотичного руху в Харкові, 15-річний Дідік виступав на захист єдності та незалежності України після початку агресії Росії проти України, брав участь у всіх акціях за цілісність України. Зокрема, 27 квітня 2014 року, у свій день народження, Данило пройшов у колоні разом із п’ятьма тисячами вболівальників футбольних клубів “Металіст” та “Дніпро” в ході “За єдину Україну”, яка знаменувала, зокрема, примирення і єднання груп фанатів і породила пісню “Путін – х***йло”.

Надалі українські активісти доклали максимум зусиль для увічнення пам’яті Дані Дідіка. Так, у квітні 2018 року Покровська міська рада ухвалила рішення про присвоєння дитячо-юнацькій спортивній школі м. Покров імені Данила Дідіка. Відбувалися футбольні та інші турніри пам’яті Дідіка тощо.

У 2018 році Харківська міська адміністрація отримала петицію щодо присвоєння спеціалізованій школі I—III ступенів № 11, де навчався Данило, його імені. Пропозиція була переадресована в Міську комісію з питань топономіки.

У липні 2019 року українські музиканти розпочали проєкт “Так працює пам’ять”, у рамках якого створювався музичний альбом у пам’ять про Данила Дідіка. Сто робіт для збірки записали групи «Kozak System», «Без Обмежень», «Широкий лан», «TaRuta», Марина Одольська, Марія Бурмака, «КораЛЛі», «ТНМК», «Брати Гадюкіни»,«Перкалаба», «Антитіла», «Скрябін», «Тінь Сонця», «Alyona alyona», Христина Панасюк, «Гайдамаки», Фома та гурт «Мандри», Руслан Горовий ft. Сергій Жадан, «СКАЙ», Yarmak, «Друга Ріка», Олександр Положинський та «Три Троянди», «Океан Ельзи» feat alyona alyona, «Нумер 482»,  Енджі Крейда, Тарас Петриненко та ін.

Читайте також:
Музиканти записали 100 пісень у пам’ять про 15-річного патріота Данила Дідіка, якого в Харкові вбили російські терористи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна