Музиканти записали 100 пісень у пам’ять про 15-річного патріота Данила Дідіка, якого в Харкові вбили російські терористи

 

Ілюстрація з ФБ Руслана Горового

Українські музиканти записали та присвятили 100 пісень пам’яті 15-річного патріота Данила Дідіка, який був убитий проросійськими терористами під час “Маршу єдності” в Харкові в лютому 2015 року – на маршруті маніфестантів спрацював вибуховий пристрій.

Про це в коментарі “Новинарні” розповів ініціатор проєкту з вшанування пам’яті хлопця Руслан Горовий.

Ідея започаткувати такий музичний марафон, каже Горовий, народилася тоді, коли він побачив очевидний спротив з боку педагогічного колективу на чолі з директоркою щодо присвоєння імені Дідіка харківській школі, де навчався Данило.

“Зрозумів, що обіцянки педагогічного колективу – це все тупа брехня в очі, в тому числі його батькам. Люди, які стояли біля домовини на колінах, і казали: “Данічка – ти наш герой”, нічого не збиралися робити. Після цього виникло бажання реально боротися за найменування школи на честь Дідика. Але це довгий процес. Тим більше, що місцева влада була абсолютно незацікавлена. Була петиція, зібрані підписи, все було зроблено згідно із законом, мало відбутися голосування ще за живого Кернеса, але цього не зробили. Після цього я почав думати, як можна протриматися, щоб не забули Даньчине ім’я, поки ми воюємо. Бо ми ж розуміємо, що багато інформаційного шуму навколо, і про Даню стали просто забувати”, – розповідає письменник і продюсер Горовий.

Тож у липні 2019 року вирішили починати музичний проєкт.

“Бо музика дуже довго дає фідбек, дуже довго тримає і таким чином можна зберегти пам’ять. Я почав обдзвонювати всіх своїх знайомих музикантів, яких, так сталося, я маю чимало. І ми стартонули  з пісні гурту “Kozak System”, з кавера на пісню “Рутенії” – “Спи, маленький козачок”, – згадує Руслан.

І ось станом на липень 2021 року вже записано 100 треків. Сумарно ця сотня пісень триває 6 годин 32 хвилини і 25 секунд.

“Мені приємно, що велика кількість українських артистів взяла участь в цьому проєкті. Мені здається, що зараз в Україні складно знайти людину, якій в Україні присвячено сто пісень”, – каже ініціатор.

Зі слів Горового, цей музичний марафон не має кінцевої мети й став “паралельним процесом”.

“Якщо назвемо школу іменем Дані – можливо, придумаємо фестиваль абощо. Будемо робити все, щоб пам’ять про хлопця, який загинув за Україну, жила. Щоб діти й дорослі знали свого героя. Не чужих, нав’язаних героїв, а свого, який розумів, що freedom is not free”, – говорить Руслан.

Прослухати всі сто композицій можна за посиланнями в ФБ-дописі Руслана Горового:

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
РФ заявила на обмін трьох підозрюваних у тероризмі, які підірвали в Харкові 15-річного хлопчика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна