Поправки “Батьківщини” заблокували закон про легалізацію медичного канабісу, – Стефанишина

У Верховній Раді заблокували законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу в Україні. Причиною цього стали поправки, які внесла партія “Батьківщина” Юлії Тимошенко.

Про це у середу, 22 листопада, повідомила народна депутатка від партії “Голос” Ольга Стефанишина.

Вона опублікувала фото, на якому показала стос паперів із 882 поправками, які аналізували понад три місяці. Для цього вели перемовини з аграріями, Національною поліцією, громадськістю та парламентарями.

“Ми зробили так, щоби він запрацював одразу, як Кабмін ухвалить всю підзаконку, і пацієнти вже наступного року могли отримати ліки і втамувати свій біль”, – написала нардепка.

Стефанишина зазначила, що “найбільш притомні” поправки було враховано, за що і подякувала колегам. Однак 226 з них, які внесла “Батьківщина”, назвала “гробом”.

“Юлія Тимошенко та її колеги погрожують ставити на врахування (поправки – ред.), щоби виснажити залу і позбавити закон голосів. Це понад 400 хвилин часу роботи Ради, а по факту 2 дні абсолютно безглуздого спектаклю: коли правки ставлять на голосування просто щоби тягнути час і не дати закону пройти залу”, – заявила вона.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. 268 парламентарів проголосували “за”. Лише один голос був від фракції “Батьківщина”. Нардепи з цієї партії, зокрема серед яких Юлія Тимошенко, пропонували питання вирощування і виробництва конопель вирішувати на всеукраїнському референдумі та зареєстрували відповідний законопроєкт №9488.

Законопроєкт №7457

Проєкт закону “Про регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни” передбачає розширення доступу пацієнтів з онкозахворюваннями та посттравматичними стресовими розладами до необхідних методів лікування та лікарських засобів. Йдеться насамперед про регулювання обмеженого обігу:

  • канабісу;
  • смоли канабісу;
  • екстрактів та настойок канабісу;
  • тетрагідроканабінолу (ТГК).

Тож автори законопроєкту №7457 пропонують дозволити в Україні обмежений обіг канабісу:

  • Для лікування неврологічних захворювань, хронічного болю невропатичного походження, захворювань травного тракту, проблем психічного характеру та паліативної допомоги виключно за рецептом лікаря.
  • Для дослідження канабіноїдів українськими науковцями та розвитку фармацевтичної галузі.

Як писала “Новинарня“, 28 червня Володимир Зеленський наголосив на необхідності легалізації медичного канабісу в Україні. Глава держави зазначив, що Україна має створити найсильнішу в Європі галузь ментальної та фізичної реабілітації і це стосується як будівництва реабілітаційних центрів так і підготовки відповідних кадрів.

Зокрема, Зеленський заявив про це під час під час виступу в Раді до Дня Конституції в Україні.

“Щоб всім нашим громадянам, українкам та українцям, не довелося терпіти біль, стрес та травми війни, ми маємо нарешті чесно легалізувати для усіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво”, — сказав він.

Відповідний законопроєкт підтримав і Кабінет міністрів, зазначивши, що він розширить доступ до препаратів медичного канабісу для лікування низки хвороб, зокрема онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Зазначимо, що у 2021 році Рада провалила голосування за легалізацію медичного канабісу — не вистачило голосів. “За” проголосували лише 184 депутати.

У 2021 році уряд ухвалив постанову, якою кілька речовин на основі канабісу прибрали зі списку заборонених для обігу в Україні. Ліки на основі цих речовин використовують для полегшення побічних реакцій після хімієтерапії. Однак експерти тоді пояснювали, що рішення допоможе лише невеликій кількості людей, оскільки для ширшого використання препарати потрібно поєднувати з іншими речовинами, які все одно залишались забороненими в Україні.

Довідково:
Марихуана, або канабіс, — це психоактивний засіб, що видобувають із рослин коноплі. Розрізняють дві його основні активні речовини — канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК). Саме від їхнього співвідношення залежить, які властивості має той чи інший вид канабісу.
ТГК стимулює нервову діяльність і може викликати психоактивні побічні ефекти чи так зване відчуття «кайфу». КБД ж навпаки має заспокійливі властивості. Саме канабіс із високим вмістом КБД і низьким вмістом ТГК використовують у медичних цілях: він не викликає «дивних відчуттів» і звикання, а натомість розслабляє м’язи, полегшує біль та допомагає заснути.

Читайте також:
ПЦУ проти повної легалізації канабісу, але підтримує його в медицині, – Зоря

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна