Фіктивна інвалідність, перетин кордону на човнах, і не тільки: ліквідовано ще 5 схем для “ухилянтів”

У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано 7 організаторів оборудок. Серед них – таксист-іноземець, посадовиця лікарні та псевдоактивіст, який видавав себе за “борця з корупцією”.

За гроші вони “допомагали” “ухилянтам” сховатися від призову за межами України. Для цього продавали своїм клієнтам підроблені документи або переправляли їх за кордон поза контрольно-пропускними пунктами, повідомляє СБУ 17 листопада.

Вартість таких “послуг” становила до 7 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та “способу” незаконного перетину державного кордону.

У Чернівцях:
затримано місцевого бізнесмена, який за гроші переводив потенційних призовників до сусідньої країни “лісовими стежками”.

Встановлено, що фігурант під час спілкування зі своїми клієнтами представлявся “радником голови комітету з питань запобігання корупції в підрозділах ЗСУ”.

У Черкасах:
викрито медпрацівницю місцевої лікарні, яка за хабарі пропонувала дружинам військовозобов’язаних оформити фіктивну групу інвалідності.

 У Львові:
затримано ще одного організатора нелегального “трафіку”. Ним виявився 43-річний громадянин однієї з країн Південного Кавказу, який тривалий час проживає в Україні.

Тим, хто виявляв бажання уникнути призову, фігурант за гроші обіцяв зробити фіктивні пенсійні посвідчення по інвалідності.

На Вінниччині:
затримано двох місцевих жителів, які на човнах переправляли “ухилянтів” за межі України через прикордонну річку.

За наявною інформацією, за “додаткову” плату у розмірі 1 тисячі євро ділки обіцяли своїм клієнтам оформити документи для подальшої легалізації за кордоном.

На Рівненщині:
затримано ще двох організаторів незаконної міграції. Зловмисники діяли у «тандемі» – один з них підшукував потенційних втікачів від призову, інший – переправляв їх до Євросоюзу через так звану “зеленку”.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також:
Документи про непридатність до військової служби за $5500: у Києві розкрили чергову схему виїзду ухилянтів за кордон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна