У “Повернись живим” розказали, що було у Вlack Box. ВІДЕО

У загадкову “чорну коробку” (Black Box) для Головного управління розвідки МОУ, на яку українці 2022 року зібрали 230 мільйонів гривень, входив дрон-камікадзе вітчизняного виробництва “Бобер”, який за вісім місяців завдав росіянам збитків на майже мільярд доларів.

Про вміст Вlack Box у четвер, 16 листопада, розповіли у фонді “Повернись живим” – після того, як за один день було закрито ще один збір на 15 мільйонів гривень для спецпризначенців.

“Всередині Black Box знаходиться, зокрема, виготовлений в Україні баражуючий боєприпас “Бобер”, здатний долати відстань до 800 км. Це — не єдина складова “коробки”, але те, що ми можемо озвучити станом на зараз”, – наголосили у фонді.

Як зазначили в “Повернись живим”, за перші вісім місяців 2023 року “коробка” завдала ворогові збитків на понад 900 мільйонів доларів.

На відео “чорну коробку” розпакував співробітник одного зі спецпідрозділів ГУР на позивний “Колібрі”.

“Завдяки цьому та іншим засобам з Black Box ми зменшували та зменшуємо наступальний потенціал противника”, — наголосив він.

“Black Box, до прикладу, поцілив у важливе підприємство ворожого військово-промислового комплексу — завод із виробництва електроніки для ракет типу Х-31, Х-35 та Х-59, які запускають із літаків тактичної авіації.

“Бобер” також влучив у сховище, де зберігалися ракетні частини до балістичних ракетних комплексів “Іскандер”, – наголошується в повідомленні.

Збір на проєкт Вlack Box, метою якого є зниження наступального потенціалу ворога, фонд “Повернись живим” та блогер Ігор Лаченков оголосили 15 листопада 2022 року. Попри те, що про вміст “коробки” не повідомлялося, на нього вдалося зібрати 230 мільйонів гривень.

Рівно через рік, 15 листопада 2023-го, директор “ПЖ” Тарас Чмут і блогер Лаченков повідомили, що готові розкрити таємницю “чорної коробки”, якщо буде зібрано ще 15 мільйонів гривень для бійців ГУР МОУ, які безпосередньо працюють із цим проєктом.

Усю необхідну для бійців ГУР суму на українці зібрали трохи більше ніж за добу.

“На ці 15 мільйонів гривень Фонд придбає для “Колібрі” та інших бійців, які працюють з “коробкою”, автівки з комплектуючими. Транспорт підвищить мобільність спецпризначенців і дозволить їм ефективніше “діставати” окупантів”, – зазначили в “Повернись живим”.

Читайте також:
“Повернись живим” передав ще шість “Лелек-100” для ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна