Нацрада призначила позапланову перевірку “5-го каналу” через скандальне інтерв’ю Фаріон. Соколова відреагувала

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку “5-го каналу” (юридична особа — ТОВ “ТРК НБМ”) через скандальний ефір з Іриною Фаріон.

Таке рішення члени Нацради одностайно ухвалили на своєму засіданні 16 листопада, повідомляє “Детектор медіа“.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, регулятор отримав скарги (зокрема, від Уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця) на ефір програми “Рандеву з Яніною Соколовою” 4 листопада, де гостею була колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон.

Це стало приводом до проведення моніторингу. Його результати показали, що згадана програма має ознаки порушення закону “Про медіа”. Цей закон, серед іншого, забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі й інших ознак.

Перевірка “5-го каналу” пройде 7–15 грудня.

Після цього повідомлення ведуча програми “Рандеву” Яніна Соколова закликала омбудсмана Лубінця натомість перевірити телемарафон “Єдині новини” та інші телевізійні програми.

“Тут Уповноважений з прав людини після дзвінка з ОП вирішив знайти привід перевірити канал, на якому виходить наше “Рандеву з Яніною Соколовою”. Дмитро Лубінець закликав СБУ та Нацраду перевірити, чи не у змові транслятори ефіру з тезами скандальної гості. Бо, мовляв, “5-й канал” причетний до слів гості, бо транслював же слова Фаріон.

Офіційно прошу пана Дмитра. Перевірте, будь ласка, телевізійний марафон. Разом з “хорошимі русскіми” в ньому. Які транслюють лояльність і пропагують російську культуру.

Перевірте ефіри “Права на владу” за 9 років війни зі спічами депутатів ОПЗЖ з антиукраїнською позицією, які були гостями близького до президента каналу.

Перевірте звернення президента із купою брехні, яка призвела до смертей людей, які не залишили свої домівки, бо гарант казав що війни не буде.

А ще перевірте діяльність [95-го] кварталу під час Революції гідності, де актори “Кварталу” разом з президентом висміювали героїв Майдану у скетчі про ебонітові палички і скетчі про Україну, яку порівнювали з повією”, – написала Соколова.

Передісторія

Колишня народна депутатка від ВО “Свобода”, мовознавиця й викладачка зі Львова Ірина Фаріон спричинила політичний “мовний” скандал: мовознавиця в інтерв’ю Яніні Соколовій заявила, що “категорично не приймає” те, що деякі військовослужбовці бригади “Азов” та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою.

Також Фаріон вимагала від військового командування України “вжити заходів” щодо заступника командира 3-ї ОШБр Максима Жоріна та начальника штабу бригади “Азов” Богдана Кротевича, які її розкритикували.

Ці заяви викликали хвилю критики на адресу Фаріон. Студенти університету “Львівська політехніка”, де викладає Фаріон, влаштовували акції протесту задля її звільнення.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців “утиск та дискримінацію”.

Надалі у себе в Telegram мовознавиця різко реагувала на критику, називала бійців “москворотими биками” та публікувала заяви тих, хто став на її бік.

Серед іншого, Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента – українського філолога Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

“Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. […] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик”, — написав Максим Глебов.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження у коментарях. Проросійський ресурс “Крымский СМЕРШ”» заявив, нібито завдяки цьому знайшли сімферопольського студента.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який представляється Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів».

13 листопада уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

15 листопада Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.

Читайте також:
“Це ницість і злочин”: Ташева зреагувала на скандал з Фаріон та кримським студентом

Фаріон прокоментувала скандал із злиттям інформації про студента з Криму й поскаржилася на “азовців”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна