Фаріон прокоментувала скандал із злиттям інформації про студента з Криму й поскаржилася на “азовців”

Мовознавиця Ірини Фаріон прокоментувала скандал щодо розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

Відповідний блог Фаріон з’явився у виданні “Українська правда” 14 листопада.

За її словами, повідомлення, які надходять на її електронну пошту і в яких дописувачі не зазначають, що їх не можна публічно висвітлювати, вона публікує у Telegram.

“Ми маємо публічно і максимально голосно заявляти про нашу україноцентричну позицію, а не ховатися по кухнях, як це вже було в часи імперії зла СРСР”, — наголосила Фаріон.

Окрім цього вона заявила, що все вказує на “сплановану провокацію ФСБ”.

“Якщо цей студент, що вмент відхрестився від своїх слів, реально з Криму, то він точно мав би знати про небезпеку підписуватися власним прізвищем. Попри те, він чомусь це зробив, і НЕ вказав, аби не ширити його допису публічно, про що деякі дописувачі зазначають і, як вислід, їхні дописи публікую анонімно. Чи не свідчить це про сплановану провокацію ФСБ, підкинуту вже цього тижня, коли попередня понеділкова атака, яка тривала на всі мої обліковники, з тріском провалилася. Особливий провал стосувався бажання втягнути в якісь ефемерні акції протестів студентів Львівської політехніки”, — сказала Фаріон.

Водночас мовознавиця також поскаржилася на висвітлення на одному з ресурсів її особистих даних, а також надходження на її адресу численних погроз. Окрім цього, вона заявила про намір звернутися в СБУ.

“Звинувачення на мою адресу не мають під собою жодних підвалин, бо їхнє підґрунтя, найімовірніше, московське ФСБ. Маю намір щодо цього звернутися до СБУ”, — сказала Фаріон.

Окрім цього, Фаріон звернулася до президента Володимира Зеленського, головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та міністра оборони Рустема Умєрова з вимогою “вжити заходів щодо хамської поведінки” екскомандира полку “Азов”, а нині заступника командира 3-ої ОШБр, майора ЗСУ Максима Жоріна і начальника штабу бригади “Азов” майора Богдана Кротевича, які “паплюжать честь українського офіцера і кидають тінь на всю українську армію”.

Зокрема, скандальній мовознавиці не сподобалося, що Жорін різко відреагував на те, що вона не вважає українцями тих військових, які спілкуються російською мовою й “тричі послав її матом”. Окрім цього, Фаріон обурюється, що захисник “Азовсталі” Кротевич “Тавра”, який побував у російському полоні, назвав її “посібницею російської пропаганди і, можливо, людиною з високим рівнем деменції”.

Водночас сьогодні у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон з Національного університету “Львівська політехніка”. Така вимога пов’язана із заявою Фаріон щодо російськомовних військових ЗСУ.

У мітингу взяли участь студенти НУ “Львівська політехніка”, ЛНУ Івана Франка, коледжу індустрії моди КНУКіМ та інші. Як повідомила кореспондентка “Суспільного” з місця події, у руках студенти тримали плакати з написами “Фаріон — геть”, “Ірина Фаріон ганьбить Україну” тощо.

У Львівській політехніці пообіцяли 23 листопада зібрати комісію і ухвалити рішення щодо Фаріон. Студенти обіцяють у разі її залишення на посаді вийти на повторний мітинг.

Передісторія

У своєму Telegram-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

Лист надійшов після скандалу за участі Фаріон: мовознавиця заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. Ця заява викликала хвилю критики на адресу Фаріон. Однак у себе в Telegram мовознавиця публікувала заяви тих, хто став на її бік.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. […] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик», — написав хлопець.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження у коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому знайшли студента.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який представляється Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів».

13 листопада уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

Читайте також:
“Це ницість і злочин”: Ташева зреагувала на скандал з Фаріон та кримським студентом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.