Фаріон заявила, що не може назвати українцями бійців, які розмовляють російською. Військові відповіли

Українська мовознавиця та колишня народна депутатка Ірина Фаріон заявила, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов». Це викликало обурення серед українських військовослужбовців.

Про це Фаріон заявила в програмі “Рандеву з Яніною Соколовою”.

Журналістка Соколова зазначила, що деякі військові бригади «Азов» та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема, в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускими”. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця.

Вона заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна.

На заяву Фаріон вже зреагували військові. Зокрема, командир 2-го штурмового батальйону 3 ошбр Дмитро Кухарчук.

“Я б тут хотів написати про те, що Ірина Фаріон – хв***а х***а, але це не відповідатиме дійсності. Фаріон відігрує номер перед замовником. Відігрує вже не один рік, розколюючи українське суспільство, стравлюючи схід і захід України. Власне, фіктивно створений Манфортом, сучасний ментальний поділ на «західну» і «східну» Україну був би не можливий без цієї … таки х***ди, яка все життя працює на систему КДБ/ФСБ. Так, я безапеляційно впевнений у тому , що Ірина Фаріон – це Медведчук у спідниці.
І я щиро не можу зрозуміти чому нею не займається Служба Безпеки України”, – написав він на ФБ.

Є реакція на заяви Фаріон і екскомандира полку “Азов” Максима Жоріна, зараз він служить у 3-ій штурмовій.

“Увага! Перший пост російською на цьому каналі! Спеціально для Ірини Фаріон. Никто тебе не давал права открывать рот в сторону бойцов Азова, Третьей штурмовой или любого другого подразделения украинской Армии. Поэтому просто иди ты нах*й! P.S. Правоохоронним органам вже давно час звернути увагу на діяльність цієї конченої п***ди, яка розколює українське суспільство за фсбшними методичками”, – написав він у ТГ.

Народний депутат Єгор Чєрнєв сказав, що своїми словами Фаріон «поставила знак рівності» між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну.

«На моє переконання ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями», — заявив Чєрнєв у ФБ.

Він вважає, що її дії становлять загрозу національній безпеці України. Тож як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки він закликав Служба безпеки України здійснити перевірку висловлювань колишньої народної депутатки.

Читайте також:
Фаріон виграла суд за позовом про “образу російськомовного населення”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.