Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду. ОНОВЛЕНО

доповнено

Ірину Фаріон було звільнено з посади професора викладача кафедри української мови Національного університету “Львівська політехніка”.

Про це в середу, 15 листопада, повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у своєму Twitter.

“Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій. Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки”, – написав міністр.

За даними джерел “РБК-Україна”, причиною для звільнення слугувало відкриття проти Фаріон кримінального провадження по низці статей.

“Привід – порушення Фаріон 41 статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи”, – уточнюють джерела.

Наказ про звільнення від 15 листопада погодив ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Видання публікує фото цього документу:

ДОПОВНЕНО. Ірина Фаріон опублікувала в телеграмі копію наказу про своє звільнення, яке поширилося у медіа, додавши: «Звільнення без жодного підпису. Це щось нове у трудовому праві».

«Які ж дуже маленькі стали враз ті, що працюють у великих стінах Політехніки, яку освятили свого часу життям своїм Степан Бандера і Роман Шухевич, Катерина Зарицька і Остап Мащак, Петро Франко і Степан Чарнецький», — заявила професорка.

Фаріон подякувала «кожному своєму студентові за радість, розкіш і глибину спілкування» та колективу кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, з якою, за словами викладачки, вона була «понад 30 років спільною душею».

Науковиця й політикиня зазначила, що «все тільки розпочинається, бо кожен фініш — це по суті старт», процитувавши поетесу Ліну Костенко, та наголосила, що «готує позов до суду».

Передісторія

Колишня народна депутатка від ВО “Свобода”, мовознавиця й викладачка зі Львова Ірина Фаріон спричинила політичний “мовний” скандал: мовознавиця в інтерв’ю Яніні Соколовій заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою.

Також Фаріон вимагала від військового командування України “вжити заходів” щодо заступника командира 3-ї ОШБр Максима Жоріна та начальника штабу бригади “Азов” Богдана Кротевича, які її розкритикували.

Ці заяви викликали хвилю критики на адресу Фаріон. Студенти університету “Львівська політехніка”, де викладає Фаріон, влаштовували акції протесту задля її звільнення.

Надалі у себе в Telegram мовознавиця різко реагувала на критику, називала бійців “москворотими биками” та публікувала заяви тих, хто став на її бік.

Серед іншого, Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента – українського філолога Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

“Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. […] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик”, — написав Максим Глебов.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження у коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому знайшли сімферопольського студента.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який представляється Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів».

13 листопада уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

15 листопада Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій Фаріон.

Читайте також:
“Це ницість і злочин”: Ташева зреагувала на скандал з Фаріон та кримським студентом

Фаріон прокоментувала скандал із злиттям інформації про студента з Криму й поскаржилася на “азовців”

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.