Президент Чехії Павел попереджає, що затягування війни вигідне Росії, і це може призвести до переговорів у 2024-му

Президент Чехії, колишній голова Військового комітету НАТО Петр Павел вважає, що у війні з Україною час грає на користь Росії, і це зможе призвести до вимушених переговорів з РФ.

Про це він сказав на конференції “Дипломатія та безпека” 9 листопада, передає видання Novinky.

“Наступного року можуть бути певні початки переговорів [між Україною й Росією], оскільки розвиток подій не вказує на те, що українська сторона може отримати військову перевагу. Зараз час грає на користь Росії, яка має потужнішу мобілізаційну базу людського ресурсу. Вигравши час, вона зможе добрати також матеріальну базу, якої бракує. Ми бачимо масові поставки [до РФ] із Північної Кореї, ми бачимо спроби обійти санкції”, – так оцінив розвиток війни РФ з Україною президент Павел, який є колишнім начальником генштабу армії Чехії та головою Військового комітету НАТО (2015—2018 рр.).

За його словами, очевидно, що Росія намагається затягнути конфлікт якомога довше. Президент Чехії вважає, що Кремль також може дочекатися результатів президентських виборів у США, які відбудуться наступного року і можуть похитнути готовність США допомагати Україні та постачати їй зброю.

При цьому Петр Павел підкреслює, що західним партнерам доведеться посилити допомогу Україні.

“Ситуація явно не позитивна. Що має бути позитивним для України, так це те, що ми на їхньому боці й повинні підтримувати їх у досягненні їхніх цілей. Зі свого боку, в нас немає іншого виходу, окрім як наполягати на підтримці”, – сказав Павел.

Він зазанчив, що Заходу доведеться це робити, поки самі українці не визначаться з наступним кроком.

Водночас глава ЧР на конференції повторив те, що вже неодноразово говорив у різних формах: “Будь-який успіх Росії означатиме наш провал”.

“Чим більшим буде провал, тим більше нам доведеться докластися до забезпечення безпеки наших сусідів”, – додав він.

Читайте також:
Дикий і Лиховій: Щоб не програти війну, потрібен новий суспільний договір щодо мобілізації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна