Мінкульт неефективно використав 4,2 млрд грн на діяльність музеїв Голодомору, Майдану та Держархіву, – Рахункова палата

Міністерство культури та інформаційної політики не забезпечило ефективного управління та використання 4,2 млрд грн, виділених із держбюджету у 2018 – 2022 роках на діяльність музеїв Революції Гідності, Голодомору-геноциду та Галузевого державного архіву.

Про такий свій висновок повідомляє Рахункова палата в понеділок, 13 листопада.

Згідно з даними аудиту, з 3,3 млрд грн суттєвих недоліків та порушень  3,08 млрд грн – порушення бюджетного та іншого законодавства, з яких 550,2 млн грн допущено ще на стадії підготовки бюджетних запитів, 2,53 млрд грн – під час затвердження кошторисів та 2,8 млн грн – на етапі їх виконання.

Ще майже 209 млн грн із держбюджету витратили непродуктивно, нерезультативно та неекономно. Ухвалення необґрунтованого рішення щодо виплати авансу за окремі роботи з будівництва Музею Революції Гідності призвело до утворення простроченої дебіторської бюджетної заборгованості у майже 112 млн грн і нерезультативного використання коштів у особливо великих розмірах, а також виникнення ризиків завдання збитків державі, зазначає РП.

Аудит виявив, що через несвоєчасне ухвалення управлінських рішень створено умови для неефективного використання 91 млн грн, з них 79,5 млн грн — через суттєве збільшення загальної вартості реконструкції меморіалу пам’яті жертв Голодомору та необхідності коригування робочої документації за окремим договором вартістю понад 11 млн гривень. При цьому витрати бюджету на підготовчі та будівельні роботи з будівництва другої черги музею за 2019−2022 роки уже становили майже 562 млн гривень.

Унаслідок незабезпечення належного рівня організації процесу майже 320 млн грн залишилися невикористаними, ідеться в повідомленні.

Водночас створений у 2019 році Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті не зміг почати роботу через неналежно підготовлені та необладнані приміщення. Загальна кошторисна вартість робіт з реконструкції приміщень архіву, яка потребувала фінансування, становила 686 млн гривень.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.