Комісія Мінкульту взялася за старовинні собори Чернігова, якими користується “моспатріархат”

У Чернігові почала працювати комісія Міністерства культури та інформаційної політики України. За день фахівці оглянули три собори, якими користується РПЦвУ – так звана “Українська православна церква Московського патріархату”.

Про це йдеться в повідомленні на сайті МКІП у четвер, 5 жовтня.

Зазначається, що одним із завдань комісії є “прийняття державного нерухомого майна Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній” у власність держави” від “тимчасових користувачів”.

У МКІП не уточнюють, хто є цими “тимчасовими користувачами”, але згадують про П’ятницьку церкву, Спасо-Преображенський собор, Троїцький собор та Єлецький Успенський собор.

У першому храмі звершує богослужіння Православна церква України, а у трьох соборах — Українська православна церква московського патріархату.

Загалом до майнового комплексу заповідника “Чернігів стародавній” входять 26 пам’яток архітектури національного значення.

Станом на 5 жовтня комісія МКІП зафіксувала занедбаний стан Спасо-Преображенського собору, який тривалий час перебував у користуванні “УПЦ МП”, незадовільний стан Троїцького собору, потреби щодо збереження Успенського собору Єлецького монастиря.

Також комісія задокументувала руйнування П’ятницької церкви, пошкодженої внаслідок російського ракетного удару 19 серпня 2023 року.

Далі в Мінкульті планують визначити невідкладні заходи для збереження пам’яток заповідника й обрати першочергові об’єкти для реставрації.

Крім того, комісія відомства звернеться до міжнародних організацій та фондів з розрахунками потреб для проведення реставраційних і консерваційних робіт деяких обʼєктів.

Читайте також:
У Луцьку перша релігійна громада “моспатріархату” переходить в ПЦУ разом з настоятелем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна