В ЄС готують запасний план з надання Україні €50 млрд в обхід вето Угорщини, — Bloomberg

В ЄС розглядають альтернативний план надання допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро, якщо Угорщина накладе вето.

Про це повідомляє видання Bloomberg 9 листопада з посиланням на власні джерела.

Як зазначають джерела, пропозиція передбачатиме національні гарантії від держав-членів щодо залучення фінансування на ринках, якщо Будапешт заблокує перегляд довгострокового бюджету ЄС, який включає пакет і потребує одностайності.

“Дружній до Кремля прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився постачати зброю Києву та неодноразово заявляв, що контрнаступ України приречений на провал, що дратує інші столиці ЄС. І поки що він не бажає підтримувати новий пакет допомоги ЄС для України. Водночас Орбан розраховує на виділення принаймні частини з понад 30 мільярдів доларів коштів ЄС для його країни, які блок заморозив торік через занепокоєння щодо відступів  від демократії”, — пише видання.

Для України дебати в Брюсселі щодо надання пакету допомоги на наступний рік викликають занепокоєння, особливо враховуючи, що Конгрес США також знаходиться в глухому куті щодо надання Києву додаткової допомоги, зокрема військової.

Втім, виступаючи перед законодавцями Європарламенту у вівторок, 7 листопада, комісар ЄС з питань бюджету Йоганнес Ган сказав, що блок не піддасться шантажу з боку будь-яких держав, які відмовляються від допомоги Україні. Саме тому можливий альтернативний план надання фінансування Україні.

“Звичайно, ми можемо знайти рішення, яке включатиме схвалення лише 26 держав-членів”, — підкреслив Ган.

Читайте також:
Дві країни ЄС заблокували допомогу Україні на €50 млрд, – Politico

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна