В Україну передали другу партію собак-саперів з ЄС

Європейський Союз передав Україні другу партію собак-саперів, підготовлених у країнах-членах, зокрема Фінляндії, Бельгії та Люксембурзі.
Сертифікація собак і їх передача кінологам ЗСУ після двотижневого адаптаційного курсу відбулася в четвер, 9 листопада, у Карпатському відділі Прикордонної служби РП в місті Нови Сонч на півдні Польщі).
Про це повідомляє “Укрінформ”.

Навчання собак-саперів (німецьких, бельгійських і нідерландських вівчарок) тривало кілька місяців у рамках проєкту Генерального директорату Єврокомісії з питань міграції та внутрішніх справ і служби з питань інструментів закордонної політики ЄС.

Їх навчали поліцейські-кінологи у відставці з країн ЄС, а сама підготовка відбувалася у Фінляндії, Бельгії і Люксембурзі.

За два тижні до їх передання Україні вони разом зі своїми опікунами прибули до Польщі. Відтак у Польщі відбулося передання восьми собак-саперів новим українським опікунам. Дев’ятий наразі не пройшов сертифікацію і його буде передано пізніше.

Собак забезпечуватимуть спеціальним взуттям, окулярами, жилетами, кормом на адаптаційний період до одного місяця. Крім того, собаки додатково матимуть спеціальні пристрої, які буде прикріплено до їхніх жилетів. Вони допомагатимуть у виявленні радіоактивних елементів.

Додатково в межах цього проєкту українська армія отримала також кілька спеціальних дронів, які допомагатимуть виявляти міни та інші вибухові пристрої. Зокрема, дрон позначатиме на електронній карті місця, де є металеві предмети. Це прискорить процес виявлення вибухівки і допомагатиме в роботі як собакам, так і саперам.

Згідно з проєктом ЄС до кінця 2025 року відбудеться ще три етапи передання Україні собак-саперів. Загалом Єврокомісія передасть Україні 50 спеціально навчених собак-саперів. Першу групу з дев’яти собак-саперів вже було передано Україні у березні цього року.

Читайте також:
ЗСУ розпочали навчання на ЗРК Hawk в Іспанії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна