Україна отримала дозволи на виїзд із Гази для 329 українців, – посол

Станом на ранок 9 листопада Україна отримала дозволи на виїзд із Сектору Гази для 329 українців.

Про це посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив в ефірі телемарафону “Суспільне.Спротив”.

“Ми отримали дозвіл на 101 людину три дні тому, а позавчора ввечері отримали додатково дозвіл ще не 228 осіб. Тобто ми можемо говорити про дозволи на 329 людей всього. Ці дозволи є дійсними”, – заявив він.

Україна може отримати ще декілька дозволів, проте невелику кількість, оскільки переважна більшість заявок розглянута ізраїльською стороною і погоджена позитивно.

Корнійчук зауважив, що ніхто не може точно відповісти на запитання про те, скільки українців зараз залишається у секторі Гази.  За оцінками дипломатів, може йтися про близько 500 громадян, можливо, навіть ще більше. Оскільки вони не на обліку, зв’язку з ними теж немає, бо з початку бойових дій він припинявся.

“На нас вийшло в цілому близько 370 осіб. На жаль, із частиною цих осіб зв’язок був втрачений, оскільки вони не евакуювалися з півночі, де тривають важкі бойові дії. Ми наполегливо просили їх це зробити”, — повідомив Корнійчук.

За словами посла, переважна більшість громадян переїхала з півночі на південь і чекає евакуації.

Корнійчук повідомив, що 8 листопада пропускний пункт Рафах був зачинений з міркувань безпеки.

“Але це рішення приймав ХАМАС, приймала палестинська сторона, яка контролює Сектор Гази. Ні ми ні єгиптяни ні ізраїльтяни нічого з цим зробити не могли”, – сказав посол.

Перші евакуйовані українці перебувають в готелі на Синаї неподалік від Рафаха — між Рафахом і Каїром. Громадяни України чекають на відправку до сусідньої з Україною держави. Евакуаційний літак прибуде, щоб забрати громадян безкоштовно, заявив Корнійчук.

Та додав, що погодження на евакуацію дає ізраїльська сторона разом із єгипетською стороною. Із цих списків вилучають осіб, які мають причетність до ХАМАСу.

“Наші списки майже не порізані, це переважно жінки і діти”, – розповів він.

Нагадаємо, 8 листопада евакуювали першу групу з 43 українців із сектору Гази.

Яка ситуація з евакуацією українців

Україна розпочала евакуацію своїх громадян, які перебувають в Ізраїлі та Секторі Гази, після загострення там воєнних дій.

Перший рейс відбувся 14 жовтня. Тоді з Тель-Авіва до Бухареста вилетіли 207 громадян України, зокрема 63 дитини. Другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, серед яких були 107 жінок і 23 дитини, вилетів з Ізраїлю 16 жовтня. Того самого дня відбувся і третій евакуаційний рейс зі 74 українцями на борту. Учетверте з Ізраїлю чартерним рейсом до Румунії відлетіли 79 громадян України.

Тим часом ситуацію в Секторі Гази посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук назвав «абсолютно неконтрольованою». За його словами, інформацію про стан справ в анклаві, зокрема про загиблих і поранених українців, посольство отримує тільки через кількох активістів української громади.
Станом на 31 жовтня, за даними МЗС, у Секторі Гази загинули четверо українців, троє з них — це діти.

Читайте також:
У Секторі Гази загинуло двоє дітей – громадян України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна