“Трагедія, якої можна було уникнути”: Зеленський прокоментував загибель військових 128-ї ОГШБр на Запоріжжі

Президент України Володимир Зеленський назвав загибель військових 128-ї ОГШБр на Запоріжжі, яких 3 листопада вбила російська ракета, “трагедією, якої можна було уникнути”.

Така заява прозвучала в ефірі вечірнього звернення президента 5 листопада.

“Щодо удару по воїнам 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, який стався в Запорізькій області. Мої співчуття всім рідним, близьким загиблих воїнів. Це трагедія, якої можна було уникнути. Міністр оборони Умєров доповів мені про заходи, які вжиті, щоб з’ясувати обставини того, що сталося. Хто конкретно і які розпорядження давав. За фактом трагедії зареєстровано кримінальне провадження, триває відповідне розслідування”, — сказав президент.

За його словами, головне — встановити повну правду про те, що сталося, і більше не допустити подібного.

“Кожен військовий у зоні бойових дій — у зоні дострілу та аеророзвідки ворога — знає, як треба поводитися під відкритим небом, як дбати про безпеку. Зараз розслідування має дати рідних загиблих воїнів та суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія і чиї розпорядження були неправильними. Коли ми проходимо такі тижні, такі як цей, сповнені болю та непростих дискусій, важливо, щоб люди розуміли: те, що в них на серці, бачать, і зміни, які потрібні, будуть зроблені”, — наголосив Зеленський.

За його словами, це стосується багатьох речей, від недбалості, до радянщини та жахливої бюрократії, які “не дають Україні, не дають багатьом у наших силах оборони реалізувати свій потенціал правильно — ефективно”.

Контекст

Вранці 3 листопада російська армія завдала ракетного удару по розташуванню військової частини ЗСУ в селі Зарічне Запорізького району, коли там відбувалося шикування 128-ї гірсько-штурмової бригади з нагоди Дня артилерії і ракетних військ та нагородження артилеристів.

Неофіційно йдеться про 22 загиблих. Також багато поранених (щонайменше 50), зокрема і серед цивільних.

За інформацією Запорізької ОВА, 3 листопада “окупанти вгатили ракетою по Зарічному. Внаслідок ворожої атаки поранено 9 місцевих жителів – 4 чоловіків та 5 жінок. Всім оперативно надано необхідну медичну допомогу.

Один із загиблих – колишній очільник Хмельницького обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Возний. Про його загибель на Запорізькому напрямку унаслідок бомбового удару повідомляв голова Кам’янець-Подільської районної ради Михайло Сімашкевич. За його словами, це сталося близько 10:00 3 листопада.

У зв’язку з загибеллю воїнів 128 огшбр на Закарпатті оголосили триденну жалобу (з 6 листопада). Закарпатців попросили на кілька днів утриматися від розваг – відповідне звернення оприлюднив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

У мережі обговорюють неприпустимість наказів про шикування великої кількості військовослужбовців у прифронтовій зоні та рецидиви таких трагедій.

Ввечері 4 листопада керівництво Збройних сил України та МОУ підтвердило факт ракетного удару РФ по розташуванню 128 ОГШБр у Запорізькій області.

“Наразі триває з’ясування обставин. Збройні сили України співчувають кожній сім’ї, чиїх рідних забрала російська агресія”, – зазначили в Страткомі ЗСУ.

“Співчуваю родинам загиблих воїнів зі 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.
Будуть зʼясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку за фактом цієї трагедії”, – написав міністр оборони України Рустем Умєров у фейсбуці.

5 листопада у мережі з’явилося відео з моментом удару ракети “Іскандер-М” по шикуванню 128-ї ОГШБр у селищі Зарічне Запорізькій області 3 листопада.

Відео з посиланням на російські канали виклав телеграм-канал “Реальна війна”.

На ньому видно, що фіксація шикування з нагоди Дня артилерії відбувалася з ворожого БпЛА.

“Як бачимо, ніхто з місцевих ворожу ракету не наводив, окупанти все бачили та фіксували з БпЛА, як військові збираються разом в одному місці. Проводити такі шикування та відкриті збори поблизу лінії фронту — злочинна халатність, яка коштує людям життя. Сподіваюся, одного такого жахливого уроку буде достатньо, щоб більше ніколи нічого подібного не повторювалося”, — підкреслив журналіст Денис Казанський.

Читайте також:
Російська ракета вбила на Запоріжжі командира артвзводу Дмитра “Таксиста” Мілютіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.