У боях за Роботине загинув воїн, пластун, журналіст Тарас Давидюк

У боях за Україну на Запорізькому напрямку загинув військовослужбовець ЗСУ, журналіст, громадський активіст, пластун із Рівненщини Тарас Давидюк “Старий”.

Про загибель 37-річного воїна із 14-го окремого полку БпАК ЗСУ 3 листопада повідомляють його побратими та друзі.

“Тарас Давидюк “Старий”. 28.08.1986, Рівне – 3.11.2023, околиці Роботиного, Запорізька область. Пластун, журналіст, активіст, військовий розвідник”, – написав у фейсбуці військовий та пластун Юрій Юзич.

Він розповів, що Тарас Давидюк із 2002 року був у громадському русі. Був членом “Молодого Руху”. У 2005-2012 роках – голова обласної організації і член центрального проводу Молодіжного націоналістичного конгресу. Був також головою рівненської обласної організації “Активна молодь”.

Випускник Острозької академії. За освітою – політолог. Працював вчителем історії та журналістом.

Тарас Давидюк

Із 2005 році був членом місцевого осередку Пласту (повернувся 2012 року). Пройшов вишкіл юнацьких впорядників, став упорядником гуртка “Чорні ступні”. Виховну працю поєднував з обов’язками осередкового старшого пластунства у місті. Згодом став зв’язковим 33-го юнацького пластового куреня імені Уласа Самчука. Виховник та інструктор на багатьох пластових таборах.

Учасник Революції Гідності. Доброволець у 14-й (МНК) та 15-й “Плат) сотнях Самооборони Майдану.

Із початком російсько-української війни брав участь у добровольчому батальйоні “Гарпун”, де служило багато пластунів. Опісля продовжив службу в одному з окремих розвідувальних батальйонів ЗСУ.

Додому повернувся навесні 2019 року. Працював журналістом. Створив власний місцевий незалежний новинний сайт “Горинь.інфо”, був його головним редактором.

24 лютого 2022 року знову пішов до війська.

“Він не вагався: «йти на війну чи ні, я обирав куди». Крайні місяці воював у підрозділі, разом зі своїми побратимами ще з «Гарпуна».

Останній раз ми бачились із Тарасом на крайовому пластовому з’їзді. Він як зв’язковий куреня був в складі делегації з Рівненщини. Багато хто сумнівався, чи той з’їзд треба було проводити в Києві. А Тарас приїхав – з фронту, у звільнення. Надзвичайно сумлінним був чоловіком. І дуже скромним. Багато років був донором крові – останній його пост на його сторінці саме про потребу здачі крові”, – пише про товариша Юзич.

29 вересня 2023 року Давидюк заручився із київською пластункою Тетяною Лущенко. І знову на фронт.

27 жовтня Тарас написав у себе на сторінці: “На сьогодні немає і не може бути важливіших справ, ніж війна. І це мають зрозуміти всі. І не лише зрозуміти, але й діяти відповідно”.

У дописі 10 липня Давидюк зазначав: “Щоб не було маніпуляцій, і прояснити свою позицію. Не збивати стратегічний приціл та не збиватись зі шляху.

За що воюю. За самостійну соборну Українську Державу. За свободу української нації. За добро і щастя наших дітей, внуків, правнуків. За нашу мову, культуру та віру. За нашу цивілізацію.

Щоб слово «Україна», «українець», «українка», «українське» говорили в сваті з гордістю та повагою. Помститись за загиблих героїв. Щоб наші рідні та близькі могли жити спокійно і розбудовувати Українську Державу”.

Чотири дні тому Тарас опублікував у себе на сторінці текст про загиблого побратима, бійця 14-го полку ЗСУ Сергія Швайка “Дзена”. Який загинув “по воєнній задачі, але не безпосередньо в бою, [а тому] родині державою передбачена мінімальна виплата коштів”. Тарас попросив підтримати трьох дітей та дружину “Дзена”.

Волонтерка Зоя Бойченко пише про Тараса: “Дуже шкода, ти був справжнім, добрим, щирим, ми раділи, коли ти нещодавно заручився. Ти завжди нас підтримував у всіх волонтерських зборах, завжди донатив, навіть, коли сам був у війську. Наскільки добра людина. Я мало таких зустрічала.
Зараз згадую крайню нашу зустріч на концерті “Кому вниз” перед повномасштабкою. Дивлюсь на фото, де ми з Павлом, Руфом раділи зустрічі і концерту. Тепер ви разом, друзі”.

Картка мами Тараса:
Давидюк Людмила Миколаївна
5167490061397452

Читайте також:
На фронті загинув пластун, музикант гурту “КораЛЛі” Андрій Чепіль. Ідентифікували за ДНК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна