КНДР закриває посольства по всьому світу заради продажу зброї Росії, – Bloomberg

Диктатор КНДР Кім Чен Ин розпочинає велике скорочення кількості посольств країни, ймовірно, роблячи ставку на те, що він зможе більше заробити на угодах з Росією з продажу озброєнь, ніж від підтримки дипломатичних представництв.

Про це пише Bloomberg 2 листопада.

Тоді, як ізольований режим Кіма активізував свою дипломатичну діяльність з Росією, офіційні ЗМІ Північної Кореї повідомляли, що у жовтні він закрив свої посольства в Уганді та Анголі.

Пхеньян також планує закрити своє консульство в Гонконзі та понад десяток дипломатичних місій в Африці та інших країнах. Серед запланованих до закриття посольств є посольство Північної Кореї в Іспанії.

“Міністерство об’єднання Південної Кореї вважає, що у Кіма закінчуються гроші, щоб підтримувати роботу всіх своїх дипломатичних установ через глобальні санкції, які виснажують його скарбницю”, – зазначає Bloomberg .

Посольства Північної Кореї посідають особливе становище у світовій дипломатії. Багато країн, зокрема США та Велика Британія, звинувачують деякі з цих посольств у розробці незаконних фінансових схем з метою фінансування своєї діяльності, придбання предметів розкоші для вищих посадових осіб у Пхеньяні, а також у відправленні назад грошових коштів, отриманих у незаконний спосіб.

Своєю чергою Північна Корея регулярно заперечує будь-які звинувачення США та їхніх партнерів у неправомірних діях.

Закриття дипмісій відбулося внаслідок того, що Північна Корея, схоже, активізувала прибутковий бізнес із відправлення боєприпасів у Росію для допомоги в нападі на Україну.

Із серпня Північна Корея відправила понад 1 млн артилерійських снарядів Росії, заявив у середу південнокорейський законодавець Ю Сан Бом після участі в брифінгу шпигунського відомства країни.

Високий попит у зв’язку з війною Росії в Україні призвів до зростання світових цін на артилерійські снаряди, причому 155-мм снаряди, що використовуються силами НАТО, коштують близько 3000 доларів за штуку. Якби Північна Корея продавала снаряди за аналогічними цінами, то вартість її поставок у Росію перевищила б 3 млрд доларів, що становить понад 10% економіки Північної Кореї, виходячи з оцінки її річного виробництва, зробленої центральним банком Південної Кореї.

“Північна Корея володіє одними з найбільших складів боєприпасів і ракет, сумісних із зброєю радянських часів, яку Росія відправляла на лінію фронту в Україні. Співпраця між Пхеньяном і Москвою посилилася, оскільки обидві сторони потрапили до глобальної ізоляції”, – пише видання.

Читайте також:
КНДР передала Росії мільйон артилерійських снарядів, – розвідка у Сеулі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна