Історик Тімоті Снайдер запустив збір на систему ситуаційного оповіщення Повітряних сил ЗСУ “Безпечне небо”

Амбасадор ініціативи United24, відомий американський історик, професор Тімоті Снайдер став “обличчям” збору коштів на систему ситуаційного оповіщення Повітряних сил ЗСУ «Безпечне небо».

Про це 1 листопада пише сайт United24.

Система сенсорів ідентифікації повітряних цілей «Безпечне небо» — це сучасна українська розробка.  Вона здатна виявляти повітряні цілі, навіть ті, що летять на малих висотах, а також прогнозувати їх маршрут для подальшої нейтралізації. Завдяки штучному інтелекту система також передбачає, звідки можуть виникнути наступні загрози.

«Безпечне небо» ефективно показала себе в тестовому режимі як проти крилатих ракет, так і проти БПЛА “Shahed-136”. Під час випробувань в 11 регіонах України вона виявила 100% повітряних загроз без жодної помилки.

Для ефективного захисту країни потрібно 12 500 акустичних сенсорів. Перша ціль — 2 500 сенсорів загальною вартістю 950 000 $.

Як працює «Безпечне небо», Снайдер побачив на власні очі, відвідавши разом із віцепрем’єр-міністром Михайлом Федоровим пункт управління сил оборони, які забезпечують протиповітряний захист Київської області.

Снайдер дізнався про провідні розробки систем ситуаційного оповіщення, впровадження та розвиток яких відбувається за сприяння Міністерства цифрової трансформації. Також він подивився записи атак ворога на цивільну інфраструктуру і дізнався про способи протидії.

«Торік Росія розпочала масовані удари дронами по цивільній та критичній інфраструктурі з неприхованою метою позбавити українців доступу до базових життєвих потреб. Минулого року я зібрав кошти на антидронну систему для захисту значно вразливішого, ніж зараз, Києва. Кожен, хто зробив тоді внесок, — допоміг врятувати життя. Немає сумніву, що Росія знову завдаватиме ударів по цивільній інфраструктурі. Потрібно бути готовими до зими на рівні всієї країни. Разом ми можемо створити «Безпечне небо» над Україною та захистити як інфраструктуру, так і цивільне населення від терористичних атак», — зазначив Тімоті Снайдер.

«Безпечне небо» — це новий український продукт, воєнний стартап. Фактично він уже впроваджений у систему ситуаційної обізнаності сил оборони. Але, як і будь-якому проєкту на старті, йому потрібна підтримка. Саме тому ми дуже вдячні професору Тімоті Снайдеру за готовність відкрити цей збір. У пана Снайдера вже є успішний досвід збору коштів на захист українського неба. Ми віримо, що цей проєкт стане не менш успішним», — сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Збір тут.

Читайте також:
З фото – в життя: історик Тімоті Снайдер в Україні зустрівся з бійцем, який читав його книжку в окопі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна