Для української “формули миру”: зустріч безпекових радників на Мальті зібрала Єрмака і представників 66 країн

На Мальті відбулася третя зустріч у рамках міжнародних консультацій щодо ключових принципів миру в Україні. Консультації передбачали особисту та онлайн-участь радників глав держав із питань безпеки та зовнішньої політики із 66 держав та міжнародних організацій.

Про це в неділю, 29 жовтня, повідомила пресслужба офісу президента України.

Українську делегацію очолював керівник ОП Андрій Єрмак. Він провів дво- і багатосторонні зустрічі з представниками багатьох країн.

Консультації на Мальті стали продовженням перших двох зустрічей представників України та держав-партнерів, зокрема в Копенгагені 24 червня 2023 року та в Джидді 5 серпня 2023 року. При цьому нинішній форум наймасовіший з усіх трьох.

“Україна продовжує страждати від неспровокованої збройної агресії Російської Федерації. Під час відкритої та конструктивної зустрічі учасники предметно обговорили ключові принципи, на яких має бути досягнутий та ґрунтуватися всеосяжний, справедливий і міцний мир для України.

Досягнення такого миру для України стало б вагомим внеском у зміцнення міжнародного миру та безпеки. Мир має базуватися на принципах Статуту ООН, повазі до суверенітету й територіальної цілісності України, відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та міжнародному праві”, – ідеться в заяві співголів (Мальта і Україна) за результатами зустрічі.

Звертаючись до учасників заходу онлайн, президент Володимир Зеленський зокрема сказав: “Торік я запропонував Формулу миру. Десять пунктів, які охоплюють усі аспекти агресії Росії проти України та які засновані на принципах Статуту ООН, на схвалених світом резолюцій Генеральної Асамблеї ООН. За рік, що минає, наша Формула миру поступово стає глобальною, бо всі ви її підтримали чи принаймні проявили дієву зацікавленість у роботі з нею. Ця Формула справді стала спільною”.

На зустрічі на Мальті сторони опрацювали такі напрямки із досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру: «Ядерна та радіаційна безпека», «Продовольча безпека», «Енергетична безпека», «Звільнення всіх полонених і депортованих осіб» і «Відновлення територіальної цілісності України».

Було обговорено ініціативу щодо проведення установчого Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів. Сторони планують здійснювати необхідні кроки для підготовки до проведення цього заходу.

Учасники висловили глибоку вдячність Республіці Мальта за гостинність та організацію проведення третього раунду консультацій щодо ключових принципів миру та висловили готовність надалі “тісно співпрацювати з метою забезпечення якнайширшої міжнародної підтримки для досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України й усього світу”.

Читайте також:
Канада запропонувала створити міжнародну коаліцію, яка сприятиме поверненню депортованих українських дітей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.