Шведський танк Strv. 122 в ЗСУ вже показав себе на Лиманському напрямку. ФОТО

Збройні сили України почали використовувати в зоні бойових дій на сході танки Stridsvagn 122 шведського виробництва.

Як передає “Новинарня“, про це 10 жовтня повідомив телеграм-канал War Chronicles (автор – військовослужбовець ЗСУ Роман Чоп).

“Strv. 122 – це шведська ліцензійна версія танка Leopard 2A5. Українські танкісти високо оцінили маневреність, захист екіпажу та надзвичайно точну гармату на полі бою на Лиманському напрямку в жовтні 2023 року”, – ідеться в дописі.

Автор публікує галерею із зображенням танка Strv. 122 та його екіпажу в польових умовах:

Фотогалерея (гортайте ще):

Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (1) Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (6) Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (3) Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (2) Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (12) Strv. 122 - шведська версія танка Leopard 2A5 - Лиманський напрямок (5)
<
>

Нагадаємо, 21 вересня стало відомо, що Швеція передала Україні 10 танків Stridsvagn 122. Як повідомило міноборони королівства, разом із ними до України повернулися військові ЗСУ, які проходили навчання у Швеції.

Танк Strv. 122. Довідка

Stridsvagn 122 (Strv.122A) — шведський основний бойовий танк 3-го покоління, що є ліцензованим німецьким танком Леопард 2А5, у конструкцію якого внесено різні зміни.

У шведській версії посилена ходова частина; посилена броня для захисту від ПТРК, передня частина танка оснащена додатковими модулями бронювання, дах захищений від атак із верхньої півсфери; замість фар встановлені прожектори квадратної форми; робочі місця екіпажу обладнані ременями безпеки; встановлена французька система пуску димових гранат GALAX, що дозволяє відстрілювати димові та фугасні, удосконалена оборонна система CBRN для захисту від хімічної, біологічної та радіоактивної зброї, тощо.

Цей танк здатний швидко виявляти, ідентифікувати та фіксувати ціль за допомогою лазерного далекоміра, термографічної камери та калькулятора швидкості/відстані/точності для максимальної точності. Також він має можливість захоплення відразу кількох цілей, що дозволяє танку боротися з численними ворожими машинами без необхідності вручну наводити гармату після кожного пострілу.

До 2022 року у шведських сухопутних військах було 120 одиниць таких панцерників.

Читайте також:
Німецький концерн Rheinmetall придбав у Бельгії десятки “Леопардів” для ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна