Мешканці Червонограда на Львівщині виступили проти перейменування міста, не дали навіть виступити УІНП

На зборах щодо перейменування міста Червоноград Львівської області присутні місцеві мешканці виступити проти цієї ініціативи та не дали виступити представнику Українського інституту нацпам’яті.

Про це повідомляє телеграм-канал “Ехо Червонограда”.

Так, вчора, 8 жовтня, у Червонограді в приміщенні народного дому відбулись консультації з громадськістю щодо перейменування міста, на яких більшість виступила проти перейменування.

При цьому присутні на засіданні не дали виступити представнику УІНП, який мав пояснити доцільність перейменування Червонограда.

“Ми підготуємо звернення до СБУ. Бо зривати процес деколонізації під час повномасштабної війни – це робота на агресора. Вибору в Червонограда немає. Якщо не перейменуються самі – місто перейменує вже Верховна Рада України”, – написав у фейсбуці громадський діяч Вадим Поздняков.

Контекст

Нагадаємо, у серпні 2023 року Український інститут національної пам’яті рекомендував перейменувати Червоноград і село Червоне на Львівщині.

Фахівці інституту зазначили, що історичною назвою Червонограда є Кристинопіль. Місто увійшло до складу СРСР 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменували на Червоноград, й за часів СРСР воно розвивалося як шахтарське.

Через це у вересні на сесії депутати Червоноградської міської ради вирішили створити спеціальну робочу групу для проведення консультацій з громадськістю.

У червні 2023 року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 24 населених пункти Львівщини, які пов’язані з російською імперською політикою. У цей перелік включили Червоноград й село Червоне у Золочівському районі.
Однак через декілька днів комісія скасувала своє рішення про перейменування Червонограда та смт Красне.

Читайте також:
Нацкомісія рекомендує до перейменування Запоріжжя, Бровари, Червоноград, і не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна